čtvrtek 27. září 2018

Leatherman Crater C33X - malá šikovná kudla

Ještě nedávno jsem byl zcela vážně rozhodnutý, že se budu specializovat pouze na multitooly (dále jen MT) a kudly ze svého záběru jednoduše vynechám. Oooo, jak jsem byl pošetilý! 😆 Všechno to způsobil René Kujan - člověk trpící běhavkou. 😂 A nemyslím tím, že by měl permanentní průjem, lidově řečeno sračku. 💩 Ale ten maník je takový ekvivalent Forresta Gumpa. Jednou se prostě rozhodl, že bude běhat a tak běhá. A běhá pořád, neřád! 😈 O a v sobotu tj. 29.9.2018 se rozhodl, že poběží ze Sněžky do Prahy. No chápete to? Přes 160 kiláááků do frasa!!! 😲 
Jestli toho blázna neinspiroval Forrest, tak zcela určitě ho motivoval Maxipes Fík! Fík je totiž národní hrdina a pokud to milé děti náhodou nevíte, tak i Mistr světa ve skoku pro něco. Tzn. že když se naučil skákat na pérech od gauče, bylo mu blbý svoji schopnost zneužívat jen pro svůj plezír. A tak začal skákat těm, co to zrovna potřebovali, pro to NĚCO, co zrovna potřebovali. Už chápete? 😇 A po jeho vzoru náš malý kujón, tedy Kujan také neběhá jen tak pro srandu králíkům, ale snaží se u toho i pomáhat potřebným. Závod z našeho nejvyššího kopce do naší metropole běží pro nehynoucí slávu Sportovního klubu vozíčkářů Praha. A teď se dostaneme k tomu, proč o tom tady píšu. Pan Kujan je totiž nakažený (stejně jako já a většina čtenářů tohoto blogu) velice agresivní formou viru Leathermanis syfilis. A aby z toho nekonečnýho běhu nebyla pro sportující vozíčkáře jen nehynoucí sláva, ale taky nějaký love, oslovil firmu MORIS design - výhradního distributora werků Leatherman a ten mu (a teď se podržte!) věnoval 3 kousky limitované edice upomínající na Reného heroickej výkon. René uspořádal dražbu a 3 šťastlivci s nejvyššími příhozy budou mít (kromě úlevy na daních) parádní upomínku. Se svolením zveřejním text k této akci, tak jak ho zveřejnil René Run Kujan na svém FB profilu:

"S potěšením a vděčností v hlase vám oznamuji, že američtí soudruzi v zastoupení českých soudruhů z www.leatherman.cz se rozhodli podpořit můj nerovný boj se 100 mílemi třemi krásnými nožíky. Jde o LIMITOVANOU, ČÍSLOVANOU edici Crater C33 X. 
A takovéhle budou opravdu jen tři na světě! 😉 Nechal jsem se totiž inspirovat Amundsenem a udělám to obdobně jako on. Těch sto mil poběží všechny nože se mnou. Až doběhnu, rozutečou se k těm z vás, kteří přispějí na sbírkový účet vozíčkářů, pro které běhám (www.skvpraha.org). Hned vlevo dole na hlavní stránce najdete číslo účtu (transparentní sbírkový účet: 2600062191 / 2010). Všechny peníze tak skončí beze zbytku tam, kde mají. Přídavné kouzlo: Stejný nůž se mnou běžel i loni od pramene Vltavy k prameni Labe. Protože je hodně lehký a hodně spolehlivý. 
Pravidla jsou jednoduchá. Vyvolávací cena 777,- Kč. První tři, kteří pošlou největší příspěvek na vozíčkáře, získají tyto nože. Počítají se jen příspěvky od 777,- výše. Konec nožového klání je 30.9. ve 14:00 hodin. Do poznámky k platbě uvádějte „Leatherman“. Za relevantní se považují pouze příspěvky připsané na transparentní účet do této doby. Nejvyšší příspěvek si vybírá, jaké číslo nože chce. Druhý nejvyšší si vybírá ze zbývajících dvou. 
A právníci doplňují své obvyklé řeči: Všechna práva vyhrazena! Právo na jakékoli změny i bez předchozího oznámení vyhrazeno! Na výhru neexistuje právní nárok! 
Ale v klidu, všechno bude v pohodě 😉
DOPLNĚNÍ: Po dotazu podporovatelů doplňuju: Pokud chcete vážně zabojovat ve stylu dražby nebo tak něco, tak se příspěvky z jednoho čísla účtu za uvedené období sčítají, aby se mohlo "přihazovat" a "přehazovat". Prostě drama 😉"


A abych i já přispěl svoji trochou do mlýna, rozhodl jsem k této velice šikovné kudle napsat pár řádků.
První, co mě při vybalení nože z krabice napadlo, bylo: "Bože, jak je lehkej!". A druhý, co mě napadlo: "A drobnej!" 😲 Kudla má cca 70g a i kdyby jste si ji pověsili třeba na slipy, tak o ni nebudete většinu času vědět. Ono na ní taky skoro nic není. Jednoduchost sama. Lehké černé sklolaminátové střenky neváží ani tolik, co prd kolibříka. A v nich je jen ocelová pojistka, šikovně ukrytá karabina a kudla. A na jedné straně je ještě ocelový klip. That´s all!
Čepelka nože je v případě modelu polozubatá. Jak jsem dřív tyhle kočkopsy nemusel, vzal jsem je před časem na milost. Ty zuby na konci se fakt někdy hodí. Otvírání je jednou rukou pomocí kolíčku. zapřete se palcem o kolíček a čepel vystřelí rychlostí blesku vpřed, aby se následně, za doprovodu typického cvaknutí zajistila pojistkou. CVAK a je připravena k akci. Jako materiál čepele bylo použita v Portlandu oblíbená ocel 420HC. Což dělá z nože ideálního společníka pro každodenní nošení, kterému obnovíte břit i o obrácené dno talíře. Nůž je tradičně z výroby ostrý jak břitva a nebude trvat dlouho, než si vás označkuje (než poteče krev, Vaše! 😜). Pokud se nezvládnete během prvních minut říznout, tak se alespoň píchnete. Nůž má čepel ve tvaru kopí se špičkou jedovatou, jak jazyk zlé ženy. Dokonce se s ní dají tahat třísky z prstů jako s jehlou. Jelikož u nás začala tento týden topná sezóna, tak jsem to měl možnost vyzkoušet na vlastní kůži... 😊 Ale abych jen nekecal, kudla zvládá s přehledem vše, k čemu byla stvořena. Řeže a krájí jako ďas! 😎 Vyzkoušel jsem postupně všechny možné disciplíny. Papír, kartón, kůže a guma, před ničím se nezastavila. Dokonce jsem se pokusil vyrobit podpalovač ze dřeva a šlo to nečekaně snadno. Díky zubům snadno přeříznete třeba zahradní hadici nebo popruh či takový ten plastový pásek, co se s ním váže ve skladech materiál. Zuby se do něj zakousnou a naruší tím jeho integritu. Pak už není problém ho dorazit. Hladkou čepelí by jste museli chvíli pižlat... Kudla je to v pravdě příjemná i na svačinu. Zuby krásně a hladce proříznou housku a nožem namažete taveňák. 😆 Proč Vám zrovna tuhle banalitu popisuju jak retardům, říkáte si? Zkoušeli jste něco namazat pomocí čepele na MT? Můžu se posr*t vzteky, když dostávám taveňák nebo paštiku z tý blbý díry na otvírání palcem! A čepele na MT bývají poměrně úzkého profilu na nějaké to labužnické pomazáváníčko... 😝 Klasická kudla je klasická kudla.
Co je ale na sérii CRATER oproti konkurenci jedinečné, je ta luxusní karabina!
Na hřbetu nože je takový zobáček. Na ten když zatlačíte směrem ven, vyklopíte karabinu. Po jejím vykoupení se karáble zajistí na svém místě. Přiznám se bez mučeni, že jsem si musel pustit nějaký video na YouTube, abych zjistil, jak se ta mrcha zavírá! 😵 Abych Vám usnadnil případné nesnáze, tak Vám trn trik prozradím. Na karabinu se musí nejdřív svrchu zatlačit a pak půjde v klidu zavřít. 
Karabina je přesně ten důvod, proč mám tak rád SKELETOOL! Můžete si za ni pověsit kudlu prakticky kam budete chtít. A díky takřka nulové hmotnosti o ni ani nevíte. A co je vůbec nejlepší, dá se s ní otevřít lahváč! Sice na ní není ten emblém s flaškou, ale kupodivu to funguje i bez něj. 😜
Pokud Vás nošení nože na karabině omrzí, tak tu máte ještě alternativu v podobě klipu. 
Abych to shrnul. Na člověka rozmlsaneho exkluzivníma zavírakama, titanem, extotickým dřívím apod. působí sklolaminát CRATERu trochu lacině. Ale ono to tak i ve skutečnosti je! Je třeba si uvědomit, že to je prostě kudla za pár stovek. Určitě se z něj v hospodě moderní Rumcajzové s vyholenou patkou na prdel neposadí. Ale svůj účel zcela jistě splní. Největší bonita CRATERu je v jeho lehkosti a kompaktnosti. Není to žádná machrovinka pro balení holek, ale svoji práci určitě zastane. Je to taková Popelka mezi noži. Seženete hezčí kudlu pod tisícovku? Upřímně nevím, ale asi ano... Dají Vám na ni záruku 25let? Tak to teda ani náhodou! 😂
Já jsem si dal CRATER do pracovního komba s SUPER TOOLem 300 a STYLE CS. A hrochtám si blahem! Když potřebuju brutálního dříče bez kompromisů, sáhnu po ST300. Když chci nůžky, mám CSko. Potřebuju rychle kudlu? Jasná odpověď - C33X! 😉





VIDEO Z TESTOVÁNÍ

2 komentáře:

Aleš řekl(a)...

Jo jo, mužů potvrdit všechno co je napsáno. Nosil.jsem ho asi tři roky. Malej, lehkej a nekompromisně praktickej nůž, kterej zvládnul cokoliv bylo třeba. Padnul za oběť mé touze po jiném kousku.
Jen doplním, že když mi otrnulo, zkusil jsem stisknout ty sklolaminátové střenky proti sobě, jakože jestli vydrží...a vydrží v pohodě. Neprasknou. Jsou překvapivě pevný a pružný zároveň. Možná si ho někdy koupím znovu, ale černou verzi, ta se mi líbí víc.

Bureho LEATHERMANi řekl(a)...

Ta černá verze by mi asi taky nevadila... ;-)