čtvrtek 27. dubna 2017

Jak je to se zárukou 25let, reklamací a registrací MT značky LEATHERMAN?


Stále do kola jsem nucen odpovídat na dotazy kolem záruky a případné reklamace multitoolů (dále jen MT) LEATHERMAN. Ty samé dotazy se opakují poměrně často. Nenaznačuji tím v žádném případě to, že by výrobky značky LEATHERMAN byly nějaké šunty, které je potřeba reklamovat! Spíše se základna uživatelů těchto bezkonkurenčních MT v Česku rozrůstá geometrickou řadou. A jelikož tyto MT stojí to, co stojí, mají nováčci pochopitelně jisté obavy o svoji investici. A já se teď pokusím tyto obavy nadobro rozprášit.

PROČ TO STOJÍ TO, CO TO STOJÍ
Začnu trochu ze široka. Občas se mě nějaký „leathermaní mudla“ (tímto termínem budiž označen člověk, který neviděl MT značky LEATHERMAN ani z vlaku, natož aby ho měl v ruce nebo s ním nedej Bóže něco dělal…) zeptá, co stál ten krám, kterým jsem právě ambulantně zachránil situaci. Když mu odpovím, většinou obrátí oči v sloup, polkne na prázdno a posléze utrousí nějakou nemístnou - rádoby vtipnou - poznámku na moje duševní zdraví.  
Tím se samozřejmě nenechám vyvést z míry a položím sérii otázek: „Máš auto? Jezdíš s ním do servisu? Stojí hodně ten servis?“. Většinou slyším 3x ANO. Takže dále pokračuji: „Teď si představ, že bys měl možnost, pořídit si auto, které perfektně vypadá, má super jízdní vlastnosti, nulové náklady na provoz a absolutní spolehlivost. To by ti výrobce garantoval 25let a pokud by se na tom autě něco rozbilo, bezplatně by ti ten vůz vyměnil během té 25ti leté záruky za nový model a na ten opět dal záruku 25let. Dal bys za takové auto 2-3 násobek co za běžný vůz?“ Odpověď je každému z Vás zcela jasná. Tak proto to stojí, to co to stojí… Po tomto výkladu odchází mudla za doprovodu blblaního si od fousy někam stranou do kouta, přemýšlet o tom, co jsem mu právě řekl. A ne zřídka po čase za mnou přijde, ať mu poradím, jaký si koupit. Na což jsem nyní taky připraveny a abych si stále do kola nešoupal hubu, mám pro tuto příležitost téma na svém blogu.

ZÁRUKA 25 LET
Když člověk slyší toto kouzelné slovní spojení, zní to optimistům jako rajská hudba – pohádka. Pesimistům jako marketingový žvást určený k tomu, aby mu nějaký Krkovička prodal neskutečně předražený krám. Chápu, že lidí z toho druhého tábora bude nepoměrně více. Tak pro ně mám zajímavou zprávu. NE, není to marketing, je to pravda!
Firma LEATHERMAN skutečně dává na své výrobky 25let záruku. Navíc tuto záruku v USA označili jako NO-QUESTION-WARRANTY. Tzn. že když se Vám náhodou podaří MT zničit, nikdo Vás nebude podrobovat křížovému výslechu, co jste s tím dělal, aby Vám vzápětí sdělil, že záruka nebyla uznána, protože jste výrobek nevhodně používali… Známe toto jednání obchodníků všichni. Zde Vás nic podobného nečeká, prostě bez keců a vytáček vyřídí reklamaci opravou nebo nejčastěji výměnou za nový kus. Jistě se najde spoustu nevěřících Tomášů, ale osobně jsem toto x-krát vyzkoušel a funguje to jako kouzlo. Pošlete starý a přijde nový. ;-)

REKLAMACE
Reklamovat případnou závadu na MT můžete buď přímo u výrobce v USA, nebo pohodlněji přes výhradního dovozce a distributora pro ČR a SR- MORIS design s.r.o.. Tento distributor zavedl na českém a slovenském trhu takové specifikum. Tím jsou speciální kódy na krabičkách. Pomocí nich má pravděpodobně přehled o tom, jestli je reklamovaný výrobek z jejich distribuce anebo se jedná o tzv. šedý dovoz. Tu vzniká prostor na obavy o kladné vyřízení reklamace u uživatelů, kteří nemají tento zázračný CZ/SK kód, tzn. že koupili nějakou „šedivku“ nebo si přivezli MT třeba z cest ze zahraničí. Opět jsou obavy naprosto liché. Záruka 25let platí celosvětově a u MORISů toto samozřejmě poctivě ctí. Vyřídí reklamaci na jakýkoli LEATHERMAN koupený kdekoli po světě, bez jakéhokoli kódu, účtenky, faktury… prostě bez jakéhokoli dokladu. Proč tedy ten cirkus s CZ/SK kódy? Jednoduše proto, ze MORIS své věrné zákazníky (tj. uživatele, kteří mají MT z jejich distribuce) odmění nadstandartní dobou vyřízení reklamace. S CZ/SK kódem proběhne vyřízení reklamačního řízení obvykle obratem. V pondělí pošlete MT a do pátku Vám pošta doručí fungl nový. Bez CZ/SK kód může toto trvat až 2 měsíce. Hold „šedivky“ musí počkat, ale jak praví lidová moudrost: „Kdo si počká, ten se dočká!“.
Při mé poslední návštěvě u výhradního dovozce Leatherman ČR/SK - Moris design, s.r.o. jsem získal cenou informaci, že pokud chováte ke svému poškozenému kousku citovou vazbu, lze jej zaslat přes ně na servis do Německa. Mají tam údajně náhradní díly ke všem modelům. I k těm historickým. Do reklamačního protokolu však musíte zdůraznit, že jediné, pro Vás přijatelné vyřízení reklamace je oprava původního modelu. Po počátečních nedorozumění už tato služba funguje údajně bezchybně. Mám to vyzkoušené pouze jednou. V velkými obavami jsem zaslal na reklamaci celkem raritní kousek FLAIR. Důrazně jsem v reklamačním formuláři uvedl, že jediné přijatelné vyřízení reklamace je oprava. Měsíc jsem se klepal, jestli mi nedorazi funglovka REBARu. Ale svete div se, přišel opravený FLAIR. Bože, já su tak šťastné!!! :-)

REGISTRACE
MORIS design s.r.o. zavedl ještě jednu specialitu pro majitele MT s CZ/SK kódem a tou je registrace MT. Když na stránkách zadáte všechny potřebné údaje o sobě, prodejci a MT včetně kódu, přijde Vám na mail takový hezký certifikát. Ten si můžete třeba nechat zarámovat a pověsit si ho na zeď. Jinak jsem nepochopil, k čemu by člověku byl, jelikož registrace při reklamaci nemá vliv. Snad jen, kdyby člověk koupil nějaký fake a nebo „šedivku“ s padělaným kódem, tak by to při registraci zjistil…



Doufám, že pro Vás byly tyto informace dostatečně vyčerpávající stejně jako bylo pro mě jejich sepsání.
Multitoolům zdar a LEATHERMANŮM zvlášť!
BURE

9 komentářů:

Aleš řekl(a)...

Potvrzuji. Moje zkušenosti (dvě) jsou přesně takové jak je napsáno. Leatherman a Morris navždy:-)

Anonymní řekl(a)...

Též potvrzuji,za cca 5min novÿ TTI.Neuvěřitelné jednání.Leather je prostě TOP!

Anonymní řekl(a)...

Taky potvrzuji. Na Leatherman Surge se mi ulomila čelist kleští. V úterý jsem ho poslal, další týden v úterý byl doma fungl nový včetně pouzdra! A kdyby se neflákala česká pošta, tak jsem ho mohl mít o den dříve.

Anonymní řekl(a)...

a vite nekdo prosim jakou maji oteviraci dobu? na strankach to nikde nemaji...

Anonymní řekl(a)...

Za mne zatím 1* dokázali mi opravit i prastarý Supertool, který jsem dostal kdoví z jaké distribuce.
Aktuálně se mi při prvním použití nešťastně zlomil Squirt z CZ distribuce, tak uvidíme.

Anonymní řekl(a)...

Wave Black mám od r. 2013. Koupen v ČR z e-shopu, co už ani neexistuje.

V pondělí mi z MT vypadl na zem konstrukčně důležitý zlomek kovu. Večer na FB zpráva distributorovi, co s tím. Obratem reakce, ať jim ho pošlu. V úterý odesláno přes ČP do Prahy, ve středu ho tam měli. V pátek mi DPD přivezlo nový nůž z novější řady (Wave Black +).

Excelentní.

Unknown řekl(a)...

Musím také přidat pozitivní zkušenost.
Můj Wave Black, zakoupen v r. 2009 v dalekém zahraničí, v zemi 4. světa. Po ulomení druhého nástroje (pozn. oboje zapříčiněno katarofálně špatnou manipulací), jsem tu načetl návod jak vyreklamovat. Samozřejmě žádný doklad už jsem neměl, ale vše fungovalo, jak je zde už několikrát uvedeno.
V PO jsem poslal, ve ST převzali. Ve ČT mi volal pán, vše vysvětlil a přesvědčil mě, že bude lepší nechat si poslat nový.
Původně jsem si chtěl nechat opravit starý, měl jsem k němu vazbu. Prožil se mnou mnoho zlého, tahal jsem ho v podstatě všude. Ale byla to speciální verze, která se už nevyrábí a do Evropy se (prý) vůbec nedodávala, proto na ni nejsou v Německu díly. A v Oregonu je to otázka, a běh na delší trať.
V PÁ odeslali, v PO jsem měl nový doma. Týden - bez keců, diskuzí dokládání a vysvětlování, proč to nejde. Takto si představuji kvalitní službu!

P.S. S výhledem na dlouhou dobu bez něj, ve mně definitivně dozrálo prozření, že bez Leathermana nemohu přežít, tudíž jsem si musel koupit dalšího, tentokrát Signal. Po jeho doručení jsem už poněkud klidněji absolvoval reklamaci výše:)

Anonymní řekl(a)...

Neuvěřitelné, šel jsem na jejich pobočku osobně se zlomeným šídlem na Surge.
Pracovník převzal nůž a za 5 min se vrátil s cela novým Surge.
Bez ptaní, bez zbytečných formalit typu "máme měsíc na vyřešení", apod.
Perfektní jednáni v ČR opravdu neobvyklé.

Anonymní řekl(a)...

Jaký šedivky? Koupil jsem ho přes Alzu a nikdo mi neřekl že si mám schovat krabičku. A mám takový pocit, že v době, kdy jsem ho kupoval byla záruka doživotní. Až potom se to změnilo na 25 let. Ale to si nejsem jist.