čtvrtek 19. září 2019

Válka multitoolů

V různých diskuzních fórech nebo skupinách na Facebooku se občas pouštím do předem předem ztracených debat o tom, jestli jsou lepší multitooly (dále jen MT) od Leathermanu, Victorinoxu, Gerberu apod. Slovem ztracených nemám na mysli, že bych si svoje názory nedovedl obhájit. Ale kdo nechce slyšet pravdu, ten ji prostě neslyší, i kdyby mu ji někdo hulákal do palice megafónem. A tak jsem dlouho spřádal plán na nějaký srovnávák MT třech největších hráčů na trhu. Sehnat do testu Leatherman nebyl problém. Jednak se mi jich doma pár válí (rozuměj čeká na to, až padne volba zrovna na ně) a taky se zástupci české distribuce MORIS design nikdy nebyl problém ve spolupráci. Pak se mi naskytla příležitost výměnného obchodu za GERBER MP600. Nebojte, za Leatherman jsem ho nesměnil, to by pro mě nebyl úplně nejšťastnější obchod. A teď už zbývalo sehnat Victorinox. Oslovil jsem tedy výhradního distributora firmu Rösler Praha s tím, jestli by mi neposkytla vzorek pro testování. A hádejte co? Ukázali na mě dlouhej nos resp. se nikdo ani neobtěžoval s odpovědí. Nu což, řekl jsem si, že počkám, jestli mi nějaký osud nepošle do cesty. Je zvláštní, jak funguje síla myšlenky. Netrvalo to ani měsíc a přijel k nám do fabriky servisák na kompresory. Tak se tak bavíme a najednou koukám, že mu z jedné z kapes nekouká bagr, ale Victorinox SwissTool Spirit. Slovo dalo slovo a na důkaz vzájemné důvěry jsme si vyměnili miláčky. Tentokrát nemyslím manželky, protože se mnou by jeho drahá polovička dlouho nevydržela, ale naše MT. S tím, že si je při příští návštěvě prohodíme zpět. Teda doufám, jinak jsem přišel o FREE P2 a to bych si ještě dlouho drbal hlavu... Dlouho jsem přemýšlel, koho proti Spiritu a MP600 postavím a nakonec padla volba na můj oblíbený REBAR. Mohl jsem sáhnout i do jiných řad a výsledek testu by byl předem znám. Ale to nebyla žádná výzva. Tahle mne nemůže nikdo nařknout z podjatosti i když mi je předem jasné, že se o to pár ignorantů stejně pokusí.

A tak tu mám před sebou trojlístek největších konkurentů na trhu. Prohazuju si je v rukách jak gentlemani své dámy o vánoční swingers party a odhaluji přednosti a nedostatky jednotlivých kousků. Jak si tedy milý páni reprezentanti stojí?   


KLEŠTĚ
Není asi jiného nástroje, který by charakterizoval kategorii MT víc než kleště. A asi nikoho z vás nepřekvapí, že každý z nasazených reprezentantů renomovaných značek na to jde po svém. REBAR asi netřeba představovat. Jedná se o zmenšenou verzi těch nejlepších kleští jaké se kdy na MT objevily! A to kleští ze Super Toolu 300. Říkejte si, co chcete, ale tohle jsou ty nejbetelnější kleště ve velikosti Full-Size. Jsou masivní a fortelné. Zubatá díra na povolování matek je tak akorát. Jsou ze všech testovaných adeptů nejšpičatější, což se hodí na jemnou mechaniku. Zároveň jsou i dostatečně tuhé. Jako jediné z testovaných kleští mají výměnné štípací čelisti. Tuhle vychytávku má v nabídce i Gerber (testovaná MP600 je bohužel nemá, ale výrobce nabízí i tuto variantu), dokonce je má otočné, takže je lze při poškození otočit o 120° a máte zase nové. Na papíře tato vlastnost vypadá luxusně. Z vlastní zkušenosti ale můžu říci, že štípací schopnosti těchto čelistí nejsou jedny z nejpřesvědčivějších. Jinými slovy: “ten krám štípe úplně na houno”. Co se v Gerberu též nepovedlo je štípací vybrání čelistí na tvrdé dráty. Tohle už mají u Leathermanů zmáknutý od roku 1996! To je velká škoda, protože jinak jsou tyto kleště hodně masivní a vydrží toho vážně hodně. Ale i v takto postaveném setupu neštípou vůbec blbě. Co je patrné už s fotek, že G-kleště jsou vyhazovací jako třeba na OHT. Což z nich dělá neskutečně pohotovou a ještě velice zábavnou záležitost. To prostě chceš! Lup a jsou venku. Jako leathermaní patriot musím, ač nerad uznat, že tohle v případě OHT obšlehli od Gerberu dobře (což mi dává další téma na srovnávák OHT vs. MP600).
Kleště na Vnoxu vypadají též hodně solidně. Co mě na nich ale vážně nebaví, tak to je právě velikost štípacích čelistí. Ta je vážně miniaturní. Tam kde multitoolovský Manitu nenadělil na velikosti, nadělil na výše zmíněném vybrání pro štípání drátů. Švýcarské čelisti totiž mají hned DVĚ! Nejdřív jsem si myslel, že na zapůjčeném modelu už někdo štípačky stihl zkurvit a udělal na nich zub. Ale prej neeee. To na klasickém místě plní funkci jako na Leathermanech, tj. štípe tvrdé dráty. A to druhé má štípat měkké. Co je to jako za debilitu? Jakože štípačkama na tvrdý drát by ten měkký nešel uštípnout? Tomu teda vážně nerozumím... Tím prakticky nezbylo skoro žádné místo pro rovnou část štípacích břitů. V případě pevných drátů to tolik nevadí. Kde ale budete helvetského konstruktéra častovat hláškami typu: “Kterej kokot/píča tohle vymyslel/a?” (nehodící se škrtněte - to čumíte, jak je BURE genderově vyrovnanej? 😁), tak při štípaní slaněných drátů resp. vodičů. To se prostě nedá! Čelisti takový vodič žvýkají jak bezzubá eskymačka kus sušenýho soba. Bleeeee, tohle se teda vážně nepovedlo...
Co se týče ergonomie, tak se nám role paradoxně obrací. Pokud pořádně zaberete REBARem, jsou hrany MT v dlani celkem cítit. Naopak hladký Gerber je v ruce jak samet. Tím že má rukojeti ze všech tří nejblíže k sobě máte v dlani sílu pořádně zabejčit. Kéž by spolu mohli mít eMPéšestistovka a REBAR děti, to by byla dokonalost sama!
Co možná stojí ještě za zmínku je to, že REBAR a MP600 mají čelisti na lisování dutinek a konektorů tzv. "fastonek".
Kleště REBARu jednoznačně vyhrávají na plné čáře. Jsou vhodné jak na titěrnosti, tak i na brutální nasazení. Prostě v TOPU!



NOŽE
U nožů se nezapře,  že jsou dva ze tří výrobců z jedný dědiny. Kudly na REBARu a MP600 jsou takřka identické. Jedna čepel hladká, druhá s vroubkovaným ostřím. Délka i tvar si jsou podobné jako účastnice nejmenované soutěže krásy. Na rozdíl od  nich však nejsou jen na okrasu, ale jsou velice dobře použitelné. Co vám ale rychle dojde při používání Géčka je uživatelsky velice nepříjemný fakt. Vzhledem ke konstrukci funny kleští, jejichž používání musí bavit snad každého, je třeba k otevření každého jednotlivého nástroje kleště vyhodit. Jinak se k němu prostě nedostanete. Nakonec to dopadne tak, že při práci resp. prohazování nástrojů necháte kleště venku... Vrrrrr, to mě teda nebaví!!! U čepelek REBARu je takové odsazení. Ostří končí cca cenťák od MT a tím se při řezání lépe používá.
Vnox si jde opět svou cestou. Do Spiritu nacpal jen jednu čepelku. Takovou zvláštní zubatou břitvu. Ty vroubky mi byly hnedle povědomé. Přesně takové mám na svých švýcarských kuchyňských nožích, které jsou i po letech stále ostré. Věřím, že i v případě helvetského MT budou dlouho dobře sloužit. Pokud by jste potřebovali rovné ostří, dá se využít to na konci čepele. Ale ne to taková nouzovka. Poměr hladké/vroubkované mohl být trochu víc vyrovnanější. Je to zajímavý nápad, ale já raději klasiku. Jednu hladkou a druhou zubatou...
Tady opět REBAR vítězí, jelikož jeho čepele nemají na rozdíl od MP600 díru pro nehet, kde by se usazoval bodel a mají to výše zmíněné odsazení.   



ŠROUBOVÁKY
Co kvituji u všech testovaných modelů s povděkem, že mají plnohodnotné křížové šroubováky. Žádné poloplacaté želízka, ale hezký fullsize křížáky. Tvar těch portlandích je prakticky identický, což znamená, že adaptéry Leathermanu i Gerberu jsou vzájemně záměnné. To může být pro někoho sakra užitečná informace. Ten gerbeří křížák ale hooodně ztrácí na délce. Proti tomu z REBARu to je jen takový vajgl. Na Vnoxu se taky nešetřilo a křížák je hezky macatej. Ne jako na LTM, ale na první pohled vzbuzuje důvěru. Velikostně je o fous větší než na konkurenci. Ta využívá univerzální PH1-2. Vnox bude čistokrevná PH2. Kde má na vrch u šroubů větší velikosti pochopitelně ztrácí u těch menších. Na rozdělávání drobné elektroniky popř. rozborku notebooku je dost bachratý.
Pak tu máme u každého MT sadu plochých šroubováků. Zde mám u každého testovaného kusu svoje výhrady. REBAR má pouze dva. Velký a střední, čili u něj postrádám šroubovák menší velikosti. Nejraději bych se zbavil otvíráku, který prakticky nepoužívám a nahradil jej právě šroubovákem menší velikosti. MP600 má sadu kompletní, ale dimenzování želízek odpovídá spíše svačinkovému MT typu JUICE a ne kategorii, na kterou si dělá ambice tj. dělníkovi. A Vnox má šroubovák střední velikosti na špičce otvíráku, což je značně nemotorné. Trochu zapuštěný šroub a jste v prdeli jak Baťa s dřevákama.
Tady se snad neodvážím vyzdvihnout favorita, protože LTM vs. Vnox jsou na tom dost podobně. Ve srovnání se dvěma výše zmíněnými je Gerber trochu propadák. Na malá želízka by si člověk třebas i zvykl, ale co nedovedu překousnout je další stupidní vlastnost, která vyplývá z konstrukce MP600. Pokud totiž potřebujete pořádně zabrat, tzn. zapřít se dlaní o protější konec MT, tak vás to okamžitě přejde. Vyčuhující špice kleští se vám do ní zabodnou. Bohužel to nejde osrat ani tím, že by jste si MT rozevřeli do tvaru “L”, (což zhusta využívám) protože vám to ta zábavná konstrukce prostě nedovolí. Není holt všechno zlato, co se třpytí...



PILNÍK
Vždycky jsem tvrdil, že pilník na REBARu je ten nejhladovější, jakej jsem zatím viděl. Podobně hladový vlastní i řada FREE. Avšak zde je diskutabilní jeho délka. Co bylo pro mne velkým překvapením, že neméně hladový pilník vlastní i duch švýcarských Vánoc. Tenhle pilník se vážně povedl! Tvar pilníku mi více vyhovuje na REBARu, ale Vnox jej má zase o fous delší... Dlooouho jsem přemítal, jaký z tech dvou je vlastně lepší. Nakonec to vidím nerozhodně. Vnox má větší pracovní plochu. REBAR zase funguje lépe v režimu pilky na železo, kdy zubatou hranou chcete přepilovat třeba zámek. 
Na druhé straně škály spokojenosti sedí pilník z Gerberu. Tvar i délka je snad ze všech nejlepší. Bohužel se však portlandské dvojce nepodařilo vyrobit pilník stejně pažravej jako konkurentům (i když matroš bere taky velice dobře). A co mi teda drasá nerv úplně nejvíc, to je absence zubaté hrany. Ajajaj, jaká škoda sakra!!! Tento hendikep G-pilník absolutně vyřadilo z rovnocenného boje.



POJISTKY
Co je na všech třech MT velice sympatické, že mají všechny nástroje na pojistkách. Každá fabrika na to jde opět po svém. Což je samozřejmě dobře, člověk má pak pocit, že má na výběr. REBAR používá takovou tu leathermaní klasiku na stisknutí palcem. Zmáčneš zvrchu palcem a je odjištěno, lhostejno na tom, jestli máš ruce suchý nebo zajebaný od kolomazy. Vnox má takové drobné oboustranné posuvníky po stranách. Ty se mi používají ze všech nejhůře (to je silné slovo, řekněme méně konfortněji), jelikož jsou opravdu titěrné a v kombinaci s mastnou rukou může být někdy problém. Na druhou stranu zase při práci nejmíň překáží. Gerber využívá též pojistky ve formě posuvníků. Ty má narozdíl od Vnoxu pořádně macaté a ovládají se s jistotou sobě vlastní. Jsou však z plastu a to působí tak nějak lacině. Na funkci to nemá vliv, ale dovedu si představit nějaký drsný karambol či pád, při kterém by se posuvník odloupl.



OTVÍRÁK
REBAR má kombinovaný otvírák, tzn. že s ním lze otevřít jak láhev vašeho oblíbeného chmelového moku, tak i konzerva s lunchmeatem. Jako jediný využívá na konzervy tažný systém, který mi subjektivě přijde přirozenější. Švýcar má tradičně tlačný systém konzerváku, stejně jako Géčko. Na lahvoně má na želízku se šídlem schovaný otvírák atypicky otočený o 180 stupňů. Netradiční, ale funkční. MP600 na pivaře též nehází bobek a otvírák na kuželky naleznete na společném želízku s plochým šroubovákem střední velikosti.




A tímto výčet společné výbavy všech třech MT končí, ale stále je co porovnávat...



PILKA
LTM a Vnox mají ve své výbavě pilku na dřevo, plast a podobné materiály. Obě fabriky zde odvedly skvělou práci. Pilky řežou jak šlak a jsou schopné zmáknout třeba i hovězí stehenní kost. Tentokrát udělím kladný bod pilce Letroše. Vnoxácká je sice delší, ale je dost hubená a vzhledem k tomu, jaký prasečiny občas vyvádím, bál bych se o její zdraví. Další věc, která mi hovoří pro REBAR je ta, že jej lze opět rozevřít do L-ka a s pilkou pořádně zabrat... Při testu, u kterého jsem se snažil přeříznout dřevěný hranolek fungovala ta portlandská daleko lépe, což je vidět i na videu.

     

ŠÍDLO
LTM i Vnox mají velice šikovné bodlo. Vnox jej má o poznání špičatější jedním slovem jedovatější. Proto by mi na něm dávala ta díra pro šití daleko větší smysl, než na  REBARu. Obě šídla lezou do materiálu jako je např. plast velice ochotně. To na Vnoxu je udělané daleko lépe, než na nožích stejného výrobce. Při testu (viz video) lezlo - k mému velkému překvapení - do materiálu lépe, než to na REBARu. A to ho Letroš nemá vůbec špatné... 



MĚŘÍTKO
Zde ve Švajcu maličko zaspali a na měřítko se vybodli. Což je velká škoda, protože ač se to může zdát někomu zbytečné, může se někdy velice hodit. Na svých MT jej občasně používám a svůj účel plní dobře. Dokonce to REBARu je velice zdařilé. Je to tím, že Leathermany o velikosti 4” mají měřítko 20cm a ty velikosti 4.5” mají měřítko dlouhé 22cm. Nemusím tu asi dlouhosáhle popisovat, že při měření delších věcí, než je samotný MT je měřítko v celých dekadických násobcích praktičtější, že? Jedinou, leč bohužel stále trvající výtku mám ke směru stupnice. Proč kurva není zleva do prava jako ta palcová???
Proti REBARu má MP600 měřítko naprosto legrační. Měřítko je vyraženo pouze na jedné z rukojetí. Tím, že nelze MT pořádně rozevřít by to bylo vyražení měřítka na obou rukojetí stejně zbytečný jako druhý výrobce MT v jednom městě. Navíc je stupnice ražena po dvou milimetrech, prostě špatenka. Je to sice lepší, než švýcarský kulový, ale Leatherman to není...     



ODSTRAŇOVAČ IZOLACE
Ano ano, LTM i Vnox mají ostraňovač izolace vodičů. LTM má ostré Véčko na želízku s otvírákem. Vnox má krom něho i ostré Učko. U REBARu mi to přijde jak zbytečnost, protože izolaci odstraním mnohem rychleji a pohodlněji obyčejnou kudlou. Ale vzhledem k noži použitém u Spiritu mi to v jeho případě smysl dává.












OČKO
Géčko i LTM mají očko na zavěšení. Pokud lezete po sloupech nebo jen nechcete riskovat pád vašeho oblíbeného nářadí někam, kde ho už nikdy nenajdete, je tu k dispozici. MP600 ho má dokonce i pod pojistkou! To má jistě nějakou skrytou výhodu na kterou jsem do dneška nepřišel. Osobně očko moc nepoužívám, takže se tu nad užitečností tohoto nástroje tentokrát nebudu na dvou A4kách vyblejvat...












A nyní se ještě zaměřím na individuální výbavu. V podstatě nás nadstandardní výbavou rozmazluje pouze Spirit.



DLÁTO
Toto je zřejmě charakteristický nástroj u Vnoxu a naleznete ho na společném želízku s odstraňovači izolace. Dláto jsem ještě nikde jinde neviděl. Upřímně jsem ještě nezažil situaci, kdy by mi chybělo. Vždy jsem si dokázal nějak poradit pilkou, pilníkem, šroubovákem... Ale uznávám, že v takových situacích by bylo dláto kulantnějším řešením. Někdo tvrdí, že tanto špička u zubatý kudly na FREE P4 je taky dláto. Jistě by s jistou měrou nadsázky takto využít šla. Ale plnohodnotné dláto to není, protože jeho ostří není kolmo na osu MT, jako je tomu u švýcarů. Takže u Spiritu je skutečně něco, co se dlátu hodně podobá. Jestli je to pro vás přidaná hodnota, pak se s vámi přít nebudu...



NŮŽKY 
A zase ty proklaté nůžky! Má je správný MT mít, nebo se obejdete i bez nich? Tuto otázku nechme pro tentokráte stranou a věnujme se nástroji jako takovému. Protože zde musí zcela vážně medvěd ohnout svůj hřbet a poklonit se hlavou až k zemi. Nůžky se švýcarským mistrům čekulády vážně povedly! Jsou velice fortelně vyvedené. Co mne absolutně odzbrojilo je zámek vratné pružiny. Kdo již pár mých recenzí přečetl ví, že si u některých modelů stěžuji na vratnou pružinu, která pod větším zatížením přeskočí. Typickými představiteli tohoto neduhu jsou například low-costový WINGMAN nebo dětský LEAP. Ale stát se to může i u CHARGE. U Spiritu toto nastat nikdy nemůže právě díky tomu promakanému zámku. BRAVO! Malinko zamrzí malá pracovní plocha nůžek. Proti třeba FREE je poloviční. Takže pokud by jste se chystali zastřívávat koberec v ložnici, tak si na to v případě Vnoxu vemte hodně dlouhou dovolenou (to byla samozřejmě nadsázka, kdo by chtěl něco takového dělat s MT?). Na druhou stranu díky malé pracovní ploše zbylo dost místa pro páku, která je u MT této velikosti naprosto nestandardní. Konkurovat jí může snad jen ta na SURGE. Nůžky jsou i hezky špičaté, takže žádná záděra na prstu nemá šanci uniknout. To že jsou taky pěkně ostré snad ani netřeba říkat. Nic jiného bych u Vnoxu nečekal.


RESUMÉ
A teď si to rozvaž na tři lokty. Victorinox Spirit mě velice mile překvapil. Kvalita zpracování je jednoznačně na švýcarské úrovni. Povrchovka je absolutně nejlepší ze všech MT. Co se mi vyloženě líbilo byl křížový šroubovák, pilník a nůžky. Ty jsou naprosto senzační. Co mě nebaví je nerozebiratelnost resp. neseřiditelnost MT, jelikož je na tvrdo snýtovaný. Mám rád, když si odpor při otevírání želízek můžu doladit na čepech. Tady mám holt smolíka. Taky štípací plocha čelistí je až směšně malá, to má snad větší i SKELETOOL. A pak ten patvar celého MT je designerská pičovina, to se na mě soudruzi ve Švajcu nezlobte. Jasně, v režimu kleští to smysl dává, ale v zavřeném stavu to vypadá jako luxusní roštěnka, která má nohy brutálně do “X”. Blbost...

Budu se opět opakovat, ale někdo vám to do palic natlouct musí. REBAR je stále v poměru cena/výkon ten nejlepší Leatherman EVER! Až bych si nejraději sám sobě nafackoval za to, jak dlouho u mě čekal na svoji další příležitost. Nástroj, který dělá multitool multitoolem - KOMBINAČKY - jsou naprosto bezkonkurenční. Konstrukce MT vychází z prapůvodní klasiky PST, kterou se za ty roky podařilo v těle REBARu vymazlit takřka k dokonalosti. Ani jeden z nástrojů není vzhledem k velikosti MT poddimenzovaný. Je malý, lehký, kompaktní a přitom neskutečně výkonný (do prdele, už zase mluvím jak Horst Fuchs!). Šlo by něco udělat lépe? Ale jistě! O měřítku jsem mluvil. Klidně bych vypustil očko nebo tu poměrně tlustou vymezovací podložku mezi otvírákem a křížovým šroubovákem a místo nich dal malý plochý šroubovák. Někomu můžou chybět třeba nůžky. A v režimu kleští je v ruce nejméně pohodlný. Na druhou stranu jsem půjčil REBAR a MP600 do ruky kolegovi v práci, je to starý praktik. A ten mi na to řekl, že to je dělaný tak, abys s tím během zásahu dvakrát něco uštípl a ne, že s tím budeš mávat celou směnu. A tak by dal přednost méně pohodlným, ale tuhým kleštým REBARu před pohodlným, ale rozhrkaným na MP600. Taky názor... Ve prospěch Leathermanu též hovoří nadstandardní záruka 25 let. Kde se nikdo neptá, jak jste si vašeho miláčka zkurvili, ale bez keců vám jej zdarma opraví popř. vymění za nový. Tohle vám asi nikdo nenabídne...

A nakonec tu máme naší Popelku GERBER MP600. Než se do mě někdo pustí, chtěl bych podotknout, že se pod označením MP600 vyrábělo a vyrábí mraky mutací tohoto MT. Rozdíly jsou až zarážející. Můžete mít jiné kleště, nůžky, dokonce i univerzální pilka s výměnným plátkem. S každou takovou variantou by se výsledky testu mohli velice lišit. Co je jednoznačně zábavné jsou vyhazovací kleště. Nakonec jsem si zkusil vybrání na tvrdý dráty na hulváta vybrousit microbruskou. A je to mnohem lepší! Z konstrukčního řešení však plynou i výše zmíněná omezení. I přes všechny výtky ho počítám stále mezi kvalitní MT. Jen dnes proti nasazené konkurenci byl pasován do role outsidera. Co mě na MP600 vyloženě baví je velice snadná seřiditelnost. Čepy mají spešl korunku, která z jedné strany zapadne do rámu, takže se neprotáčí jako u REBARu. Pak stačí vzít libovolnými kleštěmi volnou korunku na opačné straně a doladit si tenzi. Paráda! V režimu kleští je nejkompaktnější ze všech a majitelé dětských rukou si budou chrochtat blahem. A jeho pojistky se perfektně ovládají, i když vypadají lacině. Vyloženě opruz je nutnost vytáhnout kleště při každém otevření nebo zavření jiného nástroje. A taky nemožnost se o něj pořádně opřít, jelikož nelze otevřít do eLka resp. vaši dlaň vysírají špice kleští...



Závěrem musím prohlásit, že ani jeden z testovaných MT není vyloženě špatný. Vnox se na vás už z dálky bliští jak čerstvě oblízané psí kulky. REBAR je prvoplánový dělník pro každý den a MP600 jsou pohotové kombinačky. Když se koukneme na cenu, lze Spirita sehnat v krámě kolem 3000 Kč, REBAR o litr laciněji a MP600 je dokonce na polovině ceny švýcara. V tomto světle se dají zmíněné plusy pochopit a nad leckterým minusem přihnouřit oko odpustit... 



Leatherman REBAR:

+ kompaktnost a vyváženost
+ TOPový klešte 
+ záruka 25let

- absence nůžek
- absence malého šroubováku
- nejméně pohodlný v režimu kleští 
   

Victorinox SwissTool Spirit:

+ kvalita zpracování
+ povrchová úprava
+ TOPový nůžky 

- tvar
- absence čepele s hladkým ostřím
- malé štípací čelisti


Gerber MP600:

+ funny kleště a jejich ergonomie
+ snadné ovládání pojistek
+ cena

- dimenzování šroubováků
- ergonomie ovládání MT
- absence pilky

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

To by mě zajímalo, proč se vyzdvihuje LM záruka 25let, když Victoriox má záruku doživotní, což je i násobně více let něž u LM. A opravdu funguje, osobní zkušenost.