čtvrtek 27. dubna 2017

Leatherman SURGE vs SUPER TOOL 300



V tomto srovnávacím testu bych se rád pokusil postavit vedle sebe dvě vlajkové lodi multitoolů od firmy Leatherman v kategorii „heavy-duty“. V testu se budu zabývat pouze nástroji a vlastnostmi, které mají tyto dva multitooly rozdílné. Společné záležitosti záměrně přeskočím, jelikož se domnívám, že jsou tyto dva nástroje mezi veřejností notoricky známé a alespoň s jedním se čtenář tohoto testu setkal.



PRVNÍ DOJEM
Oba nástroje působí při prvním potěžkání jako pořádné kusy poctivého železa. Ovšem Surge působí už na první dojem mnohem bytelnějším dojmem. Je to z větší části i váhou. Poctivá porce 335g živé váhy Surga oproti subtilnějším 272g u Super Tool 300ky je bezprecedentní! Je to prostě v ruce znát. Kde to bude opět znát je na opasku… Surge je v kategorii „heavy-duty“ multitoolů skutečný pořízek. Rozměry obou multitoolů jsou takřka totožné, Surge je o 1 mm tlustější. Ale 20mm oproti 19mm v ruce nepoznáte.
Skóre: 1:0

DVA TÁBORY
Surge je zástupce moderny, která mezi uživateli získává stále více na popularitě, tzv. kategorie OHO neboli „one-hand-opened“. Jak již název napovídá, jedna se o nástroj, který lze otevřít - a tím připravit k bezprostřednímu použití – jen jednou rukou. Super tool 300 (dále jen ST300) je zástupce „old schoolu“ s klasickou konstrukcí. Pro použití jakéhokoli nástroje je třeba multitool (dále jen MT) otevřít, tato manipulace si ovšem vyžádá asistenci obou rukou uživatele. Troufnu si tvrdit, že právě tato vlastnost rozděluje uživatele na dva tábory. Jedni budou velebit úžasnou OHO konstrukci a ti druzí nenechají na klasickou konstrukci dopustit.

Obě konstrukce mají své výhody a nevýhody. Výhodou OHO konstrukce je, že máte velkou část nástrojů ihned po ruce - i tím pádem v pohotovosti - a to za použití pouze jedné ruky. Což je mnohdy velice užitečná vlastnost. Držíte například v levé ruce provaz a potřebujete ho přeříznout. Pravou rukou sáhnete po MT, palec odvede svoji práci a už jsou z jednoho provazu dva. U klasiky musíte provaz nedříve odložit, otevřít MT, vyndat nůž, zavřít MT a pak teprve řezat. Co se Vám však u klasické konstrukce nikdy nestane je, že Vás při tvrdé práci - kdy musíte MT pevně sevřít v dlani - nebudou tlačit (prvním táborem uživatelů toliko milované) OHO nástroje do ruky. Klasický MT je totiž v zavřeném stavu symetrický, hladký a krásně padne do ruky. Nepříjemné tlačení OHO nástrojů do dlaně je - dle mého subjektivního názoru - vlastnost daleko protivnější, než nutnost používat k otevírání obě ruce.

ÚCHOP KLEŠTÍ
Touto vlastností mám na mysli pocit, při používání MT v otevřeném stavu. Jinými slovy používaní kombinaček. Co se týče úchopu neboli gripu, tak tady jasně dává v oblasti ergonomie OHO konstrukce jasně na frak té klasické. Jak je patrné z obrázku, zarolovaný plech v případě ST300 je oproti vychytané konstrukci Surga při pevném stisku při štípaní (např. vázacího drátu) nebe a dudy. Ne, že by štípání s ST300 bylo něco nesnesitelného, to určitě ne! Ale Surge je v tomto úhlu pohledu úplně někde jinde. Ovšem mám tu jedno varování pro lidi s dlaněmi menších rozměrů. ST300 padne do každé ruky. Rukojeti jsou od na vnější hraně sebe vzdálené u ST300 přijatelných 55mm. Ale u Surga 67mm!!! S tím může být v případě malých rukou při štípání trochu problém.U původní verze Surge je to 60mm, což je pro maloruké uživatele daleko příznivější hodnota. Škoda, ze výrobce po faceliftu toto rozpětí křídel nezachoval...
Skóre: 1:1



ÚCHOP NOŽE
Zde mám na mysli ergonomii úchopu při používání nástrojů MT v zavřeném stavu např. nože. A tady se karta obrací a na budku dostává OHO! Jak jsem již dříve zmínil, je mnohem pohodlnější v dlaní pevně svírat hladký nástroj, než patvar, plný výstupků a hran.
Skóre: 0:1



ROZDÍLNÉ NÁSTROJE
Nože
Výrobce uvádí větší délku čepele u ST300, ale v přímém srovnání jsem v délce obou čepelek nenašel markantní rozdíl. Surge má čepele o něco širší kvůli díře pro palec. Surge má čepele lesklé a ST300 matné. Ale co se týče užitných vlastnosti, kvality použitých materiálů a zpracování, jsou všechny čepele MT na velmi dobré úrovni a nutno dodat že z výroby velmi ostré.
V čem má ale OHO konstrukce co se týče nože výhodu je v umístění. U ní se totiž při otevření nože nachází čepel ve spodní rukojeti a při řezání nikde nic nepřekáží. Klasická konstrukce to má naopak a při řezání se může stát, že Vám bude spodní rukojeť překážet.
Skóre: 2:0


Pilka a pilník
Tyto dva nástroje má Surge výměnné, ST300 je má jako všechny nástroje na pevno. Výměnné nástroje mají tu úžasnou výhodu, že je lze ztratit. :D Teď vážně, pokud jste nostalgik a svého MT - se kterým jste už mnohé prožili - by jste se nevzdali, ani potom, co se Vám podařilo zničit třeba pilku, tak s výměnnou pilkou nemusíte. Prostě seženete jinou. Úchyt pro výměnné nástroje se tváří jako ten do přímočarých pil tzv. „šukaček“. Což otevírá Surge další možnosti. Ono není všechno zlato, co se třpytí. Univerzální nástroje do pil jsou většinou trochu užší a tak se v držáku Surge vyklají. Ale pokud si dá člověk práci, věřím, že najde na trhu nástroj, který bude držet dobře. Co mě osobně vůbec nepřesvědčilo, je velikost nástroje, kde pracovní délka je u Surge pouhých 62mm. Oproti tomu ST300 nabízí pro práci slibnějších 75mm. Pro občasnou práci s pilkou nebo pilníkem bude tedy vhodnější ST300. Surge má z jedné strany pilník diamantový. Ovšem nerad musím přiznat, že kvalita diamantových pilníků šla u Leathermanů drobátko dolů. Když srovnám diamanťák se svým Leatherman Pulse z přelomu milénia, je to sto a jedno. Nedávno jsem byl velice nemile překvapený, jak rychle jsem ho u Charge TTi ošoupal do hladka. Na Pulse je i po těch letech stále v kondici…
Skóre: 0:2


Metr
Drtivá většina Leathermanů má na sobě někde vyražené měřítko v palcích a centimetrech. Surge jej má na vnitřní straně rukojetí, ST300 na boku rukojetí. Řešení u ST300 mi přijde mnohem pohodlnější, protože když chcete změřit něco malého (do 11cm), nemusíte vůbec otvírat MT. Nejhůře to mají řešené starší typy Leathermanů. Ty mají měřítko vyraženo na vnější straně rukojetí. Při rozevření MT, kvůli použití celého měřítka Vám budou často překážet čelisti kleští…
Skóre: 0:1

Nůžky
Druhá vlastnost, která bude rozdělovat uživatele na dva nesmiřitelné tábory je vybavenost MT nůžkami. ST300 nůžky prostě nemá. Položme si otázku. K čemu já vlastně na MT používám nůžky? Věřím, že 90% odpovědí je manikúra. To není žádná ostuda, i drsnej chlap potřebuje občas shodit drápy. Tak k tomu na Surge nůžky určené skutečně nejsou. Na to jsou příliš humpolácké. Na obrázku níže je pro srovnání vedle nůžek na Pulse. Na nějaké velké stříhání jsou zase malé. Tím ovšem nechci říct, že jsou k ničemu! Stříhají velice pěkně. Papír, látku, slabé drátky… se vším si obstojně poradily.
Skóre: 1:0
Šroubováky
Malý a velký plochý šroubovák mají oba nástroje identické. Ovšem střední plochý a křížový šroubovák na ST300 se nedají vedle legračního výměnného bitu na Surge ani postavit. Přesto jsem v sobě našel dostatek odvahy a udělal jsem to. A výsledek působil vskutku komicky. Pokud bych chtěl zašroubovat pár solidních vrutů do ještě solidnějšího dřeva a měl k tomu na výběr mezi Surgem a ST300, sáhnu vždy po ST300. S utopenými šrouby ve elektrospotřebičích by si Surge asi též neporadil. Toto kolo bitvy jednoznačně vyhrává ST300!!!
Skóre: 0:2


Závěsné očko
Oba MT mají závěsné očko. To uvítají řemeslníci, kteří vykonávají výškové práce a mohou si za ně nástroje přivázat... Nebo milovníci survival přívěšků z paracordu.
Surge má očko mnohem decentnější a s při práci nebude tolik překážet jako na ST300.
Skóre: 1:0


VYHODNOCENÍ
Který z těchto skvělých a užitečných nástrojů je ten lepší? Na to vážně jen těžko odpovědět. Nakonec jsem si kapitoly tohoto článku musel obodovat jako ve sportu, protože jsem sám nevěděl (subjektivně věděl, ale chtěl jsem být co nejvíce objektivní). A výsledek byl velice těsný ve prospěch ST300. Výsledky jsou uvedené v tabulce níže.

MULTITOOL
SUGRE
:
ST300
První dojem
1
:
0
Ergonomie úchopu kleští
1
:
1
Ergonomie úchopu nástroje
0
:
1
Výbava
4
:
5
TOTAL
6
:
7

Leatherman udělal oba MT velice kvalitní a velice práce schopné. Je třeba si uvědomit, že žádný MT nikdy nemůže zcela nahradit brašnu plnou kvalitního a jednoúčelového nářadí. Ale pokud takovou brašnu sebou nemáte, nebo se Vám ji nechce tahat, pak ST300 nebo Surge jsou správná volba. Jaký z těchto dvou zvolit je na vkusu každého soudruha. U mě osobně to vyhrál ST300, protože mi subjektivně připadá dělaný více jako pracovní nástroj. Ale jak by řekl pan Bosák: „Bylo to o prsa korejské ženy!“.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, čím nejlépe dotáhnout nástroje u SP300? Wave a podobně mají torxy, ale tohle se mi nechce dotahovat kleštěma, abych to neožvýkal. Moc díky za tip.

Unknown řekl(a)...

Ďakujem za porovnanie veľmi mi pomohlo.Perfektne spracované!