sobota 10. června 2017

Leatherman SURGE - OLD vs. NEW

Tak na tento srovnávák jsem se vyloženě těšil! V dnešním díle proti sobe postavíme historický a současný model jednoho z nejpopulárnějších a nejnabušenějších multitoolů (dále jen MT) ever! Dva leathermaní kulturisty z jednoho rodu. Bum, prásk souboj dvou monster právě začíná! :-D
Tento srovnávák by se s přehledem mohl nazvat "SURGE - najdi 5 rozdílů. Oba modely jsou neskutečně schopné, všestranné, těžkotonážní MT. Jsou jak napumpované steroidy. Jediný MT, který se dá vedle SURGE postavit je SUPER TOOL 300 (dále jen ST300) a MUT (MUT je bestie z jinýho vesmíru). Vše ostatní vedle Surge vypadá jako hračka pro děti. Má obrovské masivní kleště, velké čepele nožů (na MT), masivní rukojeti, pořádné šroubováky, bodlo jak na zabíjení vstoupenců IS... Prostě monstrum. A skvělá zpráva pro všechny jeho přívržence je, že se toto nezměnilo ani po faceliftu. Pojďme se tedy podívat na rozdíly mezi jednotlivými modely před a po faceliftu.


KLEŠTĚ
Nejvýraznější změnou, která člověka trkne do očí, jakmile oba MT otevře jsou kleště. Ty na původním modelu jsou velké. Ale velikost a masivnost kleští na novém modelu je monstrózní! To pochopitelně vychází z faktu, že do nich byly implantovány výměnné štípací břity a tak se kvůli pevnosti kleští muselo v oblasti břitů naplácat daleko více masa. Výměnné břity posunuly kleště, co se týče štípání na úplně jiný level. Nicméně i ty staré, pevné toho vydrží taky neskutečně moc. Už na první pohled je vidět, že se starším modelem - použitém v dnešním testu - nikdo nemazlil. Upřímně dostával v minulosti slušně na prdel, ale na čelistech to kromě kosmetiky není vůbec znát. Nové kleště jsou identické s těmi na ST300 a jejich funkci jsem myslím dosti podrobně popsal v testu tohoto MT. Dnes bych se spíše zaměřil na rozdíly mezi starými a novými. Rozdíly totiž použitím výměnných břitů nekončí. Kleště na starším modelu jsou typu "needle-nose". Tzn., že jejich čelisti jsou oproti těm novějším špičaté.
Vnější strany mají zaoblené a tak se s nimi dobře udělá třeba očko z drátu. I manipulace ve stísněných prostorech je se staršími kleštěmi díky jejich tvaru pohodlnější. Starší kleště mají jemnější vroubkování na vnitřní pracovní části. To je pro jemnou mechanickou práci daleko vhodnější řešení, než při použití hrubého vroubkování na novém modelu. Oba modely mají vzadu krimplovací čelisti a štípací čelisti na lankové vodiče nebo ocelová lanka. Jak jsem popsal v testu ST300 jsou krimplovačky spíše hovadinka, kterou užije málokdo, štípačky lanka jsou sakra užitečná věc! Shrnul bych to asi tak, že oboje kleště jsou skvělé. Ty starší jsou vhodnější pro jemnou mechaniku, ty nové pro tvrdou a drsnou práci.




NOŽE
SURGE je vybaven dvěma čepelemi. Jednou s hladkým ostřím a druhou s vroubkovaným. Systém otvírání je tzv. One-Hand-Opened (dále jen OHO) neboli otvíratelné jednou rukou. Velikost nožů je necelých 8cm. To už se blíží běžným pracovním zavíracím nožům. Uživatel má tedy pocit, že svírá v dlani pořádnou kudlu a ne nějaký dětský žabykuch... ;-) Oba nože jsou jištěny pojistkou, uložení v čepu je absolutně bez vůlí. Že jsou oba nože ostré a schopné tvrdé práce asi nemusím popisovat...



ŠROUBOVÁKY
Oba modely vlastní tzv. bit-holder neboli držák bitů. A v něm z výroby oboustranný výměnný bit. Z jedné strany je střední plochý a z druhé střední křížový šroubovák. Bit-holder si přímo žádá o dovybavení BIT KITem a tím rozšířit počet šroubováků na 42 ... ;-) Oba modely mají též velký (dokonce gigantický) plochý šroubovák. Občas slýchám někoho fňukat nad (ne)použitelnosti tohoto nástroje. Nedávno jsem nabíjel kyselinový akumulátor z auta. A tam jsou zátky, které je třeba vyšroubovat, aby se akumulátor nenafoukl, kdyby začal elektrolyt při nabíjení plynovat. No a hádejte, čím se ty zátky úplně super povolují? :-)
A nyní se dostáváme k dalšímu rozdílu. Zatím co má nový model ve výbavě malý šroubovák, původní model má místo něj malý bit-holder a v něm hodinářský oboustranný výměnný bit. Jedná se o mikro-šroubováky plochý a křížový. Ideální věc pro opravu brýlí, výměnu baterek v hodinkách nebo v klíčích od auta. Při práci je třeba dávat velký pozor na utahovací moment, jelikož je bit trochu křehký a hlavně plochý šroubováček se rád láme. Na brusce se ale snadno vybrousí nový... Samotného mne překvapilo, kolika uživatelům nového SURGE ten mikro-šroubovák chybí! Já osobně bych ho na něm oželel. SURGE je děsně těžký MT a tak je s ním jemná mechanická práce, na kterou se toto hodinářské náčiní používá, poněkud složitá. U WAVE nebo CHARGE s tím nemám problém. Ale i kdybych dělal nějakou hodinařinu a měl po ruce zrovna SURGE, zvednu raději zadek a dojdu si pro něco lehčího. :-) Ale chápu pohnutky člověka, který vlastní jen jeden MT. :-D

BODLO
Oba modely mají jako další společný bodlo reps. šídlo resp. výstružník. Každý tomu říká jinak, ale prakticky všechny názvy korespondují. Bodat se tím dá velice dobře, jako šídlo by se to v nouzi dalo též použít. Ale nejlépe to asi funguje jako výstružník. Pokud si chcete do nějakého měkkého materiálu jako je plast nebone dřevo vyrobit nebo zvětšit díru, tento nastroj skvěle poslouží. Na otvírání mých oblíbených vlašských ořechů nemá žádný MT nic lepšího... :-D

DRŽÁK PILKY / PILNÍKU
SURGE má jedinečné řešení pro pilku a pilník. Tyto dva nástroje jsou dělané jako výměnné a umísťují se do speciálního držáku. Jako systém držení výměnných nástrojů je použit tzv. T-Bosch. Takže si svého SURGE můžete rozšířit o jakýkoli nástroj pro přímočarou pilu s tímto uchycením (např. pilku na železo). Bohužel Leatherman použil u svých nástrojů tloušťku 2mm. A pilky do přímočarek jsou tlusté cca 1-1,5mm. A tak v držáku trochu plavou a je potřeba je drobítek povypodložit. 
I tento držák prodělal postupem času jistou změnu. Aby byl nástroj v držáku lépe zajištěn, byl doplněk jistící planžetkou a držák i pilka s pilníkem dírkou pro tuto planžetku. Tento prvek je též ku prospěchu. U původního modelu se občas stalo, že se při otvírání pilky resp. pilníku otevřela spolu s nástrojem jen vnitřní část držáku. Vnější zůstala v zavřené poloze a tak se Vám při otevírání celej ten ansábl rozložil. To se Vám u toho nového s planžetkou nestane.

Pilník je z jedné strany s křížovým sekem, z druhé strany je diamantový. Pilník, jak bývá u Leathermanů zvykem, bere materiál všech tvrdostí a velice pěkně. Jak jsem popsal v minulé recenzi WAVE, diamantový pilník je vhodný třeba na jemné ohlazení hran středně tvrdého materiálu např. plastu nebo měkkého kovu jako je hliník, mosaz apod. Pokud se pustíte s diamanťákem do pilování velmi tvrdého materiálu může jít diamantové cukrování z pilníku nenávratně pryč. Opět je jedna hrana na pilníku vroubkovaná a může být využita jako pilka na železo.
Pilka je vhodná na řezání nejen dřeva, ale díky jedovatě ostrým zubům řeže dobře i plast. Avšak vzhledem k délce 6cm je její použitelnost do jisté míry omezená. Uživateli však nic nebrání tomu, aby ji nahradil nějakou delší z přímočaré pily... ;-)


OTVÍRÁK
Otvírák na konzervy je notoricky známá věc. To že umí otvírat i lahve je pro Čecha zbytečná informace. :-P Opět na tento nástroj výrobce umístil "ostré Véčko", jakože odstraňovač izolace vodičů. A já jako elektrikář prohlašují, že si na drát 100x raději otevřu kudlu.

OČKO / KLIP
Na konci jedné z rukojetí je umístěno očko pro zavěšení MT nebo za něj lze pověsit třeba přívěsek z paracordu. Bohužel se toto očko zdaleka tak nepovedlo jako v případě WAVE resp. CHARGE. Na můj vkus je díra v něm příliš úzká a karabinku do ni zacvaknete jen z těží.
Na konci druhé rukojeti je drážka, do které lze připevnit doplňková výbava. Buď očko nebo klip. Tak, jak mi doplňkové očko přišlo u WAVE jako naprostá zbytečnost, u SURGE je to špica věc. Protože je daaaaaaleko použitelnější než to integrované.
Klip je bezva doplněk, když nechcete nosit SURGE v pouzdře, ale např. v kapse montérek. Ten se opět zasune do drážky a zajistí pojistkou. Pak můžete MT nosit pohodlně v kapse kalhot zaháknutý za klip. Sada s očka s klipem stojí 190Kč, takže polemizovat nad tím jestli se vyplatí ji pořídit nebo ne, je absolutní ztráta času... :-)



NŮŽKY
Nůžky též prodělaly lehký facelift. Ten se týká opěrné plochy pro palec. Původní model měl rozšíření udělané pomocí navařeného plastového dzinziku. Ten se občas někomu při tvrdé práci ulomil. A tak si ve vývojovém oddělení Leatherman asi řekli: "Proč to dělat složitě, když to kde dělat jednoduše?". A já dodávám nesmrtelně! Prostě a jednoduše u nového modelu je to celé z masa (rozuměj z oceli) - BRAVO! Jinak jsou nůžky - až na tento detail - identické. Nůžky jsou masivní a pevné. Stříhají výborně vše co jim přijde do cesty. Někdy je používám i na slabé drátky (fuj-prase!). Pro svoji masivnost jsou sice na jemnou práci manykéra příliš humpolácké, ale to je asi jediné co jim lze vytknout. Jsou to prostě pracovní nůžky na pracovním MT... ;-)

MĚŘÍTKO
Jak bývá u Leathermanů zvykem je  na vnitřních stranách rukojetí vyražené měřítko, z jedné strany v centimetrech z druhé v palcích. Opět je ta centimetrová ražena jiným směrem, než bych potřeboval. Ale to je též leathermaní standard, který jsem popsal v několika předchozích testech a tak už to nebudu dále rozmazávat. Řeknu jen, že to je použitelná, užitečná a mnou poměrně často využívaná věc.



RUKOJETI
Teď se možná někteří z Vás zarazili a přemýšlí nad tím proč jsem zařadil obyčejné rukojeti do vyčtu výbavy. To je jako by Vám v autosalónu zdůrazňovali, že auto má volant. Nicméně právě tato část MT prodělala během faceliftu zcela zásadní změnu, kterou je třeba vypíchnout. Tu změnu vlastně neprodělaly rukojeti samotné, ty jsou prakticky beze změn. Změnila se však jejich vzájemná vzdálenost v režimu KLEŠTĚ. Už jsem na to narazil ve srovnávacím testu SUPER TOOL 300 vs. SURGE. U původního modelu to činí rovných 60mm, kdežto u nového to je 67mm. A to razantně mění ergonomii úchopu. Původní model mohou v klidu obsluhovat i majitelé dlaní velikosti S. Na nový model to chce pro pohodlné štípání trochu chlapáčtější pazouru.



Který model je tedy lepší? Oba jsou BOŽÍ!!! :-D SURGE byl je a vždycky bude ultimativní basa kvalitního vercajku v kapesním balení. Facelift byl dle mého názoru jednoznačně ku prospěchu. Pokud se nezaleknete jeho váhy, na kterou si člověk nečekaně rychle zvykne, pak si pravděpodobně budete chrochtat blahem...
Občas mi někdo položí otázku: "Kdybys měl mít jen jeden MT, který by to byl?". SURGE, nabušenější MT neexistuje!



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Super popis, který mne přesvědčil, že Surgeho chci. Díky moc