pondělí 7. srpna 2017

Leatherman TREAD - multifunkční chlapácký šmuk

A je to tu, došlo i na TREADa! :-) Tohle bude (alespoň pro mně) drobítek nestandardní recenze. Aby ne, TREAD jako takový se rozhodně nedá zařadit mezi standardní mutlitooly (dále jen MT). 
Co asi vedlo konstruktéry v Portlandu k něčemu tak netradičnímu? To si ho takhle jednou hasí Ben Rivera (současný prezident společnosti Leatherman) s dětskama do Disneylandu na kačery a labutě a čirou náhodou zapomněl, že má v kraťasech SKELETOOL. A co se nestalo? Zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Vlastně zazvonil detektor kovů a ochranka chudáka Bena vynesla v zubech, jak kdyby to byl samotnej bratr Usami bin Ladina. A nepomohla ani argumentace, že ten kovový předmět je vlastně šikovný letní wercajk a ne kinžál na popravu malých dětí... A tak se tedy náš - kolotočářskou ochrankou vypoklonkovaný - Ben zamyslel, jak by šel udělat cajk, který by mohl mít člověk neustále u sebe a přitom neriskoval zásah taserem od lecjakého securiťáka. Simsalabim - TREAD byl na světě! :-)
Proč by ho ale měl na pařátku nosit proklamátor klasických konstrukcí jako jsem já? Vždyť je to úlet až na půdu. Prostě ze zvědavosti jestli to vůbec jde za ty prachy využít...

VÝBAVA A POUŽITELNOST
Pojďme se nejdříve podívat, co vlastně na TREADA soudruzi v USA navěsili.
Hned z kraje je třeba říct, že se TREAD vyrábí hned ve dvou verzích (vlastně ve čtyřech, protože ty dvě zmíněné mají nerezovou a černěnou verzi). První je klasická původní verze. Jelikož však uživatelé na starém kontinentu začali špačkovat, že spoustu cajku v palcových rozměrech neužijou, začala se v roce 2017 vyrábět i metrická verze. Takže je logické, že se obě verze od sebe trochu liší. Skladba nástroje je hodně podobná, rozdíl je však v použitých rozměrech. Každý jednotlivý dílec výrobce nazval jako LINK. A jak tedy vypadá výbava celého TREADu a jaký je ve finále mezi jednotlivými verzemi rozdíl? To můžete vidět v tabulce níže...



Palcová (klasická) verze


Metrická verze
Plochý šroubovák Plochý šroubovák
LINK 1 -
3/32“, 1/8“
LINK 1 -
3/32“, 1/8“
LINK 2 -
3/16“
LINK 15 -
3/16“
LINK 6 -
5/16“, 1/4“





Křížový šroubovák

Křížový šroubovák
LINK 2 -
#1-2
LINK 15 -
#1-2
LINK 12 -
#1, #2
LINK 17 -
Pozi #2, #3


Inbusový klíč

Inbusový klíč
LINK 7 -
3/32“, 1/8“
LINK 9 -
5mm, 6mm
LINK 8 -
3/16“, 1/4“
LINK 10 -
3mm, 4mm
LINK 9 -
5mm, 6mm

LINK 10 -
3mm, 4mm Torx klíč

LINK 18 -
T20, T25
LINK 19 -
T27, T30

Nástrčný šestihranný klíč


Nástrčný šestihranný klíč
LINK 2 -
1/4“
LINK 9 -
10mm
LINK 6 -
3/8“
LINK 10 -
8mm
LINK 7 -
3/16“
LINK 15 -
7mm
LINK 9 -
10mm
LINK 16 -
9mm
LINK 10 -
8mm
LINK 17 -
11mm
LINK 12 -
6mm
LINK 18 -
12mm



LINK 19 -
6mm


Ostatní nástroje

Ostatní nástroje
LINK 4 -
Řezací háček, rozbíječ skla, párátko na simku
LINK 4 -
Řezací háček, rozbíječ skla, párátko na simku
LINK 8 -
Klíč na vzduchovou láhev
LINK 16 -
Čtyřhran #1, #3
SPONA -
Adaptér na 1/4“ gola ořechy, otvírák na lahve, čtyřhran #2
SPONA -
Adaptér na 1/4“ gola ořechy, otvírák na lahve, čtyřhran #2

Osobně vlastním tu původní palcovou verzi. Jelikož mám extrémně úzké zápěstí, musel jsem se zbavit dvou LINKů. Volba padla logicky na palcové rozměry inbusů, tedy na LINK 7 a 8. Pokud bych vlastnil metrickou verzi, obětoval bych pravděpodobně LINK 16 a 17.
Ale to jsou samozřejmě jen moje osobní preference, někdo jiný by třeba redukoval jinak. To záleží na vkusu a šířce zápěstí každého soudruha, že? :-)
Nerad bych se pouštěl do podrobného popisu každého jednotlivého nástroje. Než bych popsal všech 29, udělal bych si do klávesnice díru a čtenář by  pravděpodobně při čtení usnul nudou. Takže se raději pokusím shrnout to do všeobecných dojmů z TREADa.
V mnoha případech mne překvapilo, jak účinný může tenhle nastroj být. V podstatě si zvolíte nástroj a vystrčíte ho do popředí. Jednotlivé LINKy (články) se při záběru poskládají na sebe tak, že vytvoří z TREADa v podstatě pevnou ráčnu. Já vím, chlapů vyrůstajících na foglarovkách může tato věta připomínat návod "Jak vyndat Ježka z klece ven", jež Losna předříkal radě starších při volbě Velkého Vonta. Ale lépe to specifikovat nedovedu, to se musí prostě zažít. Jinam řečeno jak s tím zaberete, změní se TREAD z rozviklaného náramku na pevný klíč. Toto kouzlo samozřejmě trvá jen to doby působení utahovacího momentu. 


Při používání jsem však narazil na několik omezení:
  1. Kolem šroubu popř. matice se kterou manipilujete musí být dostatek prostoru tak, aby se tam otáčející se LINK vešel. Jinak s ním logicky neotočíte tzn. nic nepovolíte ani neutáhnete. 
  2. Utopené šrouby jsou také problém, jelikož jsou nástroje krátké.
  3. Pokud se Vám dostane TREAD při nošení na hranu zápěstí, může se stát, že při vytočení zápěstí směrem ke sponě (lhostejno jestli  nahoru nebo dolů) na ni vytvoříte dostatečný tlak k jejímu samovolnému otevření (to je zase definice jak noha! kam já na ty kecy chodím?). Možná, že to bude lépe vidět na obrázcích níže. Prostě jsou situace, kdy lze prostým pohybem zápěstí sponu otevřít. Já nosím TREAD na pravačce, kde mám ještě monitor denní aktivity a TREAD je až za ním. Takže jsem tohoto jevu spolehlivě ušetřen.



Jinak pracuje TREAD překvapivě dobře a účinně. Z čeho vyloženě ukapávám, je ten smysl pro detail konstruktéra, který ho navrhoval. Jako jeden příklad za všechny uvedu holder 1/4"ových gola ořechů. Ten je geniálně integrovaný do zámku spony. To je prostě TOP!!! A miniaturni logo na něm jen tento nádherný detail podtrhuje.




Co poměrně často využívám při rozborce Leathermanů je držák 1/4" bitu resp. klíč 1/4". TREAD položím na stůl, prdnu do nej desítku torx s dírou, na něj narazím Leatherman a z druhé strany z vrchu ho šroubuju...




Párací háček na rozdělávání krabic je taky užitečná věcička, když není zrovna nic po ruce, nebo nechci kudlou obsah poškodit. Nebo se s ním perfektně holí elektro kabely. ;-)
Dokonce jsem už využil i to párátko na SIM karty Jablek, co je z druhé strany. To když moje dvouletá dcerka zarvala do naustku lahve s pitím spoustu malých kamínků a ty pak nešly ven. Párátkem jsem je hravě vyšťoural... :-)



Jelikož TREAD nosím výhradně jako doplněk klasického MT, pak z plochých a křížových šroubováků využívám jen malé plocháče z LINKu 1. Ty se hodí na elektro svorkovnice pro měření a regulaci. A dále velký plochý 5/16". Zbytek obstarám klasikou. Osobně bych se u výrobce přimluvil za náhradu některého -nechci říct přímo nepoužitelného - nástroje, za malý křížák Philips #0. Mordovat TREADem velký křížáky bude asi málokdo. Ale výměnu baterií v klíči od auta nebo v dětské hračce určitě provádět budete a na TREADu ani na většině ostatních MT malý křížák proste nenajdete. Nástroj, který bych klidně oželel je karbidový rozbíječ skla. TREAD určitě není vyloženě záchranářská výbava, tak proč ho tam mít? A použil to vubec někdo někdy? :-/ Nemluvě o tom, že s ním může mít obzvláště šťouravý člen předletové kontroly problém...
Nehodil by se spíš místo něj maly křížák?




Čtyřhran R2 je další nástroj, který zřejmě nikdy nepoužiju. Tudíž ho volím za dalšího kandidáta na výměnu za Philips #0.



Nejlépe asi fungují inbusy. Ty jsou dle mého názoru (na rozdíl od křížových a plochých šroubováků) nejméně náchylné na ohlomejzdání svého profilu. To je samozřejmě do jisté míry dáno i tím, že je lze použít jen a pouze pro danou velikost šroubu. Ruku na srdce, každý z nás je v jisté smyslu lenoch a tak než aby měnil nastroj za jiný, odpovídající velikosti šroubu, raději to morduje tím, co je zrovna po ruce. Tudíž se může stát, že občas wercaku trochu ublížíme. Křížáky a plocháče to vetšinou odse*ou jako první. Inbusy a torxy už na naší vrozenou lajdackost , díky výše zmíněné vlastnosti, tolik náchylné nejsou a pracuji bezchybně. Tedy až na případy, kdy se šroub nachází v nějakém prostorově složitějším tvaru, kdy se k němu díky šířce LINKů pořádně nedostanete.
Klíče na utahování matek jsou též obstojně využitelné. Opět mají své limity v prostorovém uspořádání povolovaného předmětu. Někdy se hold stane, že klíč na matku prostě nedostanete. Jak jsem se již zmínil poměrně často využívám ten s rozměrem 1/4" jako adaptér 1/4"ových bitů. Nedávno jsem byl nucen půjčit si na dojíždění do práce starou Felicii. Ten týden lilo jak z konve a ja zjistil, že do ní někudy zatejká a to přímo do elektriky. Auto si pak žilo svým životem. V tichosti si stálo na parkovišti a z ničeho nic se třeba spustil ventilátor nebo začalo hrát radio... Neměl jsem čas takhle na rychlo něco vymýšlet. Tak jsem vzal na TREADu desítku klíč a sundal baterii. Hledat 2x za den desitkový klíč by byl opruz, ale když ho máte stále na ruce, tak je to pohoda. ;-)


V metrické verzi je pochopitelně větší paleta metrických klíčů a tak je tato verze v této oblasti pro evropana použitelnější. Od hlavního českého distributora značky Leatherman mám informaci, že se od letoška bude do naší milé vlasti dovážet už jen metrická verze. To mi přijde jako rozumné rozhodnutí. :-)



ÚDRŽBA
Po netu se šíří strašlivé skazky o tom, jak uživatelům TREAD shnil (rozuměj zkorodoval) na ruce. Schválně jsem ho tahal všemožně dva měsíce v létě a nic takového jsem nepozoroval. S rozumnou údržbou se není čeho bát. Uvědomte si, že TREAD je na ruce dlouhodobě v přímém kontaktu s potem. A ten je obzvláště u některých jedinců velice agresivní záležitost. To by musel být vyroben z titanu, aby odolal bez běžné údržby. A jelikož je i za použití oceli 17-4 (zdroj informaci www.leatherman.cz) poměrně drahou legrací, nedovedu si ani představit, kolik by stal z titanu. Chápu argumentace typu: "Tahy na hodinkách jsou taky denně na ruce a neshnijou. To je fakt, ale byl by materiál používaný na tazích náramkových hodinek též vhodný na šroubováky? Upřímně netuším. Ale nemyslim si, že ve fabrice byli takový blbci nebo že by od roku 1983 neposbírali dostatek zkušeností na to, aby vybrali vhodný materiál na výrobu TREADa.
Tou běžnou údržbou myslím to, že všechny spoje cca 1x za měsíc prostříknu WDčkem a přebytečný olej důkladně otřu papírovou útěrkou. Toť vše...

ZHODNOCENÍ NA ZÁVĚR
Leatherman TREAD rozhodně není MT pro každého.  To už naznačuje i jeho cena. Vzhledem k ní mi není absolutně jasné, jak se mohl stát u českého zástupce prodejním bestsellerem. Zřejmě kupující tato novinka s vůní exotiky nadchla svým nekonvenčním pojetím. Je to prostě něco, co se jen tak nevidí a nikdo jiný než Leatherman nic podobného nedělá. Má však vůbec cenu vrážet do toho tolik peněz? Přijde na to, co od TREADa očekáváte. V první řadě to je machrovina jak hrom. Zcela určitě bude plnit funkci vymakaného módního doplňku pro moderního muže mnohem častěji, než funkci užitečného nářadí. V hospodě budete před chlapama KING, stejně jakoby jste přišel ma ruce s luxusníma hodinkama. Jinými slovy co se týče WOW efektu, tak vyjde TREAD ještě poměrně lacino. :-) 
Jenže postupem času zjistíte, že se to nehodí jen na to, aby jste ve skupině ukázal, kdo je tu Alfa samec. Ono to může být i velice užitečná EDC (Every Day Carry) věcička. Skvěle doplňuje méně vybavené modely. Moje nejoblíbenější light sestava je TREAD + SKELETOOL. Ideální na léto, kdy na sobě máte jen vietnamky a lehký kraťasy, protože chcete ukázat kočkám na promenádě svoje vypracovaný buchty... :-D Nebo ho můžete zkombinovat s modelem, jehož výbava není rozšiřitelná další bižuterií (adaptéry, bit kity...) jako je třeba WINGMAN nebo OHT. Vlastnit TREADa k FREESTYLE by měla být snad povinost! :-) Docela dobře si dovedu představit spojení TREADa s cyklistickou. Ještě lépe s motocyklistikou, kdy např. kvůli přenastavení výšky větrného štítku nemusím lozit pod sedlo a tahat cajk apod..
Z výše uvedených příkladů je snad zřejmé, že TREAD není pouze drahý šmuk na kalení vody před kamarády, ale i skvělý doplněk EDC sestav. Ze začátku Vás zřejmě zaskočí jeho hmotnost, ale na tu si ruka nečekaně rychle zvykne. Už se mi stalo, že jsem ho na noc zapomněl sundat... :-) Jelikož jsem test chtěl provést důkladně, nosím ho skutečně denně. Jen jednou jsem ho zapomněl doma a v praci jsem byl celý den jak na trní. Na otázku, jestli si ho pořídit nebo ne řeknu jen to, že kdybych ho měl vrátit, už by mi hooodně chyběl. ;-)


Žádné komentáře: