čtvrtek 19. října 2017

Leatherman CHARGE TTi vs. WAVE

Tak nějak jsem si cestou do práce uvědomil, že jsem už dlouho neobtěžoval oči a mysl čtenářovu novým verbálním průjmem na téma Leatherman. Říkejme tomu třeba recenze. :-) Zamyslel jsem se, o čem by se mi tak nějak dobře psalo. Který z modelů znám tak důvěrně, že bych o něm mohl přednášet? A pak mě to trklo! Přeci MT, který se mnou chodí do práce. :-)

Dnešní povídání bude mít tak trochu punc exkluzivity. Koukneme se na zoubek  nejnačinčanějšímu modelu. Dnes se budeme bavit o "titanovém zázraku" CHARGE TTi.
Je to opravdu taková pumelenice, nebo je to jen napudrovaný WAVE za dvojnásobný peníz? Na tuto otázku a spoustu dalších se pokusím v dnešní recenzi odpovědět. A jelikož mají tyto dva multitooly (dále jen MT) identickou drtivou většinu nástrojů, pojal jsem tuto recenzi jako srovnávací test výše zmíněných MT. Rád bych se pokusil nastínit myšlenkové pochody člověka, který se rozhodne koupit TTičko místo WAVE. Ačkoli to může po nahlédnutí do technických specifikací obou MT vypadat, jako čiré šílenství... :-)
Jednou jsem se na konto TTička na jistém fóru sdružujícím majitele cestovních motocyklů značky BMW vyjádřil, že to je taková "mastňácká záležitost". To jsem tenkrát neměl dělat, jelikož jsem tímto výrokem šlápl na kuří oko jednomu místnímu členovi, majiteli mastňácké záležitosti. A ten se do mě hned pustil s arogancí a hrubostí sobě vlastní. Malá rada do života: Nikdy neveďte při o čemkoli s člověkem, který má v profilu vysloveně napsáno, že vládne světonázorem a jiný názor než ten jeho je mu u zadku! Takový zakomplexovaný pablb nechce diskutovat. Ten Vás chce jen veřejně ponižovat a zesměšňovat.  Jen tak ze sportu... Výsledkem takové rovnice není získání nových informací (jako v případě plodné diskuze), ale Vaše pocuchané nervy na jedné straně a spokojený pablb na straně druhé. A dovolím si tvrdit, že toto nemá zapotřebí nikdo, kdo (na rozdíl od pablba) vládne alespoň průměrnou inteligencí...
To jsem ale odběhl docela daleko od tématu. Vraťme se tedy k předmětu recenze. Tedy k CHARGE TTi. Je to opravdu "mastňácká záležitost"? Ano, je! Ale než se do mě zase nějaký arogantní hňup pustí, prosím o trochu trpělivosti s troufalým recenzentem a dočtení článku až do konce... ;-) Protože jsem si tímto tvrzením nahrál na další otázku. Je rozumné za něj utratit kolik peněz? Aby jsme mohli udělat takové rozhodnutí, bylo by dobré si říci, jak je tento model a model WAVE vyzbrojen. Většinu z Vás to nepřekvapí, ale drtivá část samotné výbavy je identická. A tak abych se stále neopakoval, odkáži milého čtenáře, pro získání podrobnějších informaci, na recenzi Leatherman WAVE a vezmu to celé trochu v poklusu. Vypíchnu zde jen rozdíly TTička oproti daleko levnějšímu bratříčkovi.


KLEŠTĚ
Kleště jsou prakticky totožné s WAVE, tj. typu "needle-nose". Tzn., že jejich čelisti jsou hodně špičaté a z vnější strany zakulacené. Ovšem u CHARGE TTi jsou bez vyjímky opatřeny krimplovací ďourou (narozdíl od WAVE, který potkáte s dírou spíše výjimečně, třeba u recenzované ARMY modifikace). Osobně bych se bez tohoto nástroje jistě obešel a nechyběl by mi. Mám to vlastně vyzkoušené na historickém modelu CHARGE Ti, který se vyráběl bez něj. Já tvrdím, že je to zbytečné zeslabení čelistí a vytvoření slabého místa, ve kterém hrozí zlomení čelisti. Samozřejmě se Vám taková věc nestane, pri krimplování! Ale spíše při činnostech ke kterým kleště nebyly primárně určeny. Například páčení a podobné prasečinky. :-) Ale to je prostě nasazení v reálném životě...
To, že by možná slušelo upgradovat TTičko kleštěmi s výměnnými štípacími břity (á la REBAR) o tom je zbytečné polemizovat. Nezbývá než doufat, že výrobce četné modlitby uživatelů za tento upgrade jednou vyslyší...




NOŽE
Tak v těchto nástrojích se CHARGE diametrálně odlišuje od WAVE. A kudly budou jedním z nejpádnějších důvodů pro milovníka nožů k tomu, aby sáhl podstatně hlouběji do kapsy (své nebo někoho majetnějšího) a koupil právě TTičko. Ta s rovným ostřím je z premiérové oceli S30V a je špica! Oproti klasické 420HC drží dlouho ostří. Pocitově mi příjde taková řezivější, lépe leze do materiálu... Na druhou stranu, když ji chcete nabrousit, máte o hezké odpoledne strávené nad brouskem postaráno. :-) Kdežto wejví kudlu přetáhnete v přírodě o šutr vylovený z potoka a je zase ready. 
Zubatá kudla je ze stejného matroše jako ta na WAVE, ale na konci má megaužitečný párací háček. Když chcete třeba rozdělat kabelový svazek spojený drc-páskama a přitom neporušit izolaci, neznám nic lepšího! Rozpárat vrchní izolaci kabelu bez poškození jednotlivých vodičů? Opět je párací háček skvělou volbou. Rozdělání různých obalů a blistrů bez poškození obsahu, to vše obstará páráček! Prostě ho využijete tam, kde by obyčejná kudla mohla udělat více škody než užitku... Proč takový nemá i WAVE nebo SURGE?!?!?! Achjooooo! :-(





RUKOJETI
Zde je rozdíl mezi oběma MT asi nejmarkantnější. Zatím co jsou rám a rukojeti WAVE lisované z jednoho kusu plechu, tak TTičko má zvlášť vylisovaný rám z nerezu a k němu jsou přišroubované střenky s titanové slitiny. Tímto řešením u mě CHARGE v porovnání s WAVE sklízí, kromě kladných bodu za estetiku, též body za ergonomii úchopu. Plechové střenky na WAVE mají z výroby ostrou hranu. A ta je při tvrdém pracovním nasazení, kdy je potřeba MT v prackách pořádně sevřít, docela cítit. Zařezává se tak do dlaní a prstů. Mám vrozenou odolnost dlaní vůči tvorbě mozolů. Prostě se mi na rukách nedělají. Moje babička mi vždycky říkávala, že mám ruce jako farář. :-) A tak jsem asi na tento wejví neduh extrémně citlivý. Proto berte moji informaci o zařezávání do rukou s patřičnou rezervou. Ale pokud jsou Vaše ruce od přírody předurčeny pro udělování rozhřešení mladým pannám, raději se koukněte po TTičku. Vkládání hostii do úst farníků za použití MT bude pro Vaše údy daleko příjemnější s ním, než se sprostě světským WAVE... ;-) Ja všem svým modelům WAVE a SURGE tu zářezovou hranu srazil brouskem a je to o hodně lepší.
V současné době se vyrábí již 2. generace CHARGE TTi. V podstatě se jedná pouze o facelift titanových střenek. Dle mého subjektivního názoru byla 1. generace co se týče ergonomie úchopu o chloupek zdařilejší. U 2. generace má zaobleni hran střenek menší radius a tak jsou ty původní krapet příjemnější do ruky. Samozřejmě, že ty nové mají prostě Hi-Tech look a to se dnes počítá! Na první pohled na Vás křičí: "Čumíš, co? Jsem z TITÁNIA!" :-P Mému oku však více lahodí původní střídmost... ;-)





ZBYTEK PEVNĚ INSTALOVANÉ VÝBAVY
Tímto jsem vyčerpal veškeré rozdíly mezi CHARGE TTi a WAVE. Další výbavu již mají oba MT naprosto identickou. Alespoň tu pevně instalovanou. A jelikož jsem jí poměrně květnatě popsal v ve výše zmíněné recenzi WAVE, nebudu se již opakovat a dovolím si nechat udělat případného čtenáře o jeden klik navíc... Ale pro pořádek ji tu alespoň heslovitě vyjmenuji:

1. Šroubováky
  • Velký plochý šroubovák. U tohoto nástroje bych se rád pozastavil. A to z toho důvodu, že jsem ho viděl mockrát zlomený. A proč k jeho fraktuře dochází tak často? Je to snad nekvalitní zmetek? Kdepak, konstrukci ani použitému materiálu šroubováku nelze nic vytknout. Chyba je opět mezi MT a zemí. Spousta majitelů Leathermanů nedá na své miláčky dopustit. A tak je možné se na různých fórech a diskusních skupinách (nebo třeba na jednom nejmenovaném blogu :-)) dočíst spousty chvály na tyto MT. A tak nezkušený uživatel může lehce nabýt dojmu, že si koupil se značkou Leatherman něco naprosto nezničitelného, takový ekvivalent železné koule. A tak se mnohdy s MT prasí, jak by se neprasilo s jednoúčelovým kvalitním nářadím. A jelikož je CHARGE TTi taková vlajková loď Leathermanu v kategorii Full-Size a stojí pořádnou hroudu zlata, je tím tento klamný dojem ještě umocněn. Takže se velký plochý šroubovák používá velmi často i jako páčidlo (já ho tak občas používám :-P). Je však třeba si uvědomit, že jste si nekoupili basu kvalitního jednoúčelového nářadí. I když ta by vyšla možná levněji. Ale zkuste si takovou basu s vercajkem nosit denně sebou na opasku... Koupili jste si vyvážený koktejl, ve kterém je namíchána v ideálním poměru kvalita provedení, použitý materiál, počet nástrojů, všestrannost... A to vše zabaleno do kapesního provedení. Žádný soudný člověk nemůže očekávat to, že plochý šroubovák na MT přežije bez úhony páčení stejnou silou, jakou by jsme použili v případě pořádného jednoúčelového nástroje. To prostě není konstrukčně možné! Stejně tak je třeba použít trochu zdravého rozumu při samotném šroubování. Plochý šroubovák na jakémkoli MT všech výrobců je konstruován jako ploché želízko. Je jasné, že když ho vystavíte síle která vysoce převyšuje použitou míru zdravého rozumu, půjde šroubovák do vrtule jedna dvě (nebo praskne). U Leathermanu, Gerberu, Sogu, Victorinoxu... prostě na všem.

  • Bit-holder neboli držák bitů. V bit-holderu je z výroby vsazen oboustranný výměnný bit. Z jedné strany je plochý šroubovák a z druhé křížový. Oba střední velikosti.

  • Malý bit-holder a v něm uložený oboustranný výměnný bit s "hodinářskými" micro-šroubováky (plochý a křížový).

2. Pilka 
  • na středně tvrdé materiály jako např. dřevo a plast.

3. Pilník 
  • na dřevo/kov. S křížovým sekem z jedné strany, diamantový ze strany druhé.

4. Otvírák 
  • lahev/konzerva a pod ním odstraňovač izolace z elektro vodičů.

5. Nůžky 
  • jsou nepostradatelný nástroj pro většinu uživatelů MT. Alespoň podle ohlasů... Jeden z mála důvodu, proč OHO (One Hand Opened) konstrukce MT poráží u současných modelů v popularitě tu klasickou...

6. Měřítko 
  • má dvě stupnice, z jedné strany v centimetrech z druhé v palcích. S tou centimetrovou mám na všech MT značky Leatherman jeden osobní problém. A to, že je (oproti té palcové) ražena v opačném směru, než je pro většinu gramotné populace přirozené odečítat zleva - doprava. Lépe to vysvětluje obrázek níže.

OSTATNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Tady opět CHARGE dává na frak WAVE a ukazuje svoje přednosti. Veškerou níže uvedenou výbavu má totiž TTičko v základu. Kdežto WAVE je při koupi prost jakéhokoli doplňkového příslušenství (nepočítáme-li pouzdro). Pokud po něm majitel zatouží, musí si jej prostě a jednoduše dokoupit.

1. Očko + klip
  • Závěsné očko a klip pro uchycení MT např. v kapse kalhot je opět ve standardní výbavě TTička, v případě WAVE samozřejmě za příplatek.

2. Platíčko výměnných bitů
  • Další částí standardní výbavy titanovky je platíčko se šesti výměnnými bity. Torx T10, T15, T20, T25; Inbus 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5; plochý 1/8" a 3/32". Toto platíčko však nelze nikde dokoupit. Takže pokud máte WAVE a chtěli by jste ho v tomto směru dovybavit, musíte sáhnout po Bit Kitu. Ten sice stojí pěknou řachu, ale zase obsahuje 21 oboustranných bitů, tj. 42 nástrojů! Nutno však podotknouti, že i to platíčko pro CHARGE je tak vyrovnaně vybaveno, že si poradí s 95% případů, kdy pocítíte potřebu vyhandlovat v bit-holderu standardní bit. Chybí mi u něj snad jen bit s malým křížákem philips #0.


Ve světle výše popsaných faktů by teď mělo nasledovat finální rozřešení. Opravdu se vyplatí vrazit do CHARGE TTi dvojnásobek Vašich těžce vydělaných peněz, nebo stačí koupit WAVE? Odpověď ovšem v tomto případě není jednoduchá. Pojďme si to tedy ještě jednou shrnout. Za cenu dvou WAVE-ů dostanu navíc párací háček, hlavní čepel z S30V, díru v kleštích, kterou pravděpodobně nikdy nevyužiju a většinu času mě spíš bude překážet. K tomu navíc titanové střenky s lepší ergonomii a nějakou tu doplňkovou výbavu (očko, klip a bity)... Stojí to za ty prachy? Pokud bych byl eunuch, asi řeknu rovnou a na férovku NESTOJÍ! V poměru cena výkon má hodně velký náskok WAVE. Tak proč jsem to neřekl rovnou na začátku a dělám s tím takový ciráty? Ano, správně! Protože se mi mezi nohama (na rozdíl od eunucha) houpe párek chlupatých varlat! :-D Pokud tento článek čte nějaké něžné stvoření (divili by jste se chlapi, ale i mezi tím smradem, fousama a testosteronem se občas vyskytne i žena s Leathermanem v ruce :-)), tak se předem za následující příměr omlouvám. Je to hnusné, sexistické a zavrženíhodné. Ale nic lepšího, co by dokonaleji popsalo důvod, proč si TTičko pořídit, mne nenapadlo. 
Představme si modelovou situaci. Máme dvě atraktivní ženy. Ta jedna je prostě pěkná holka v riflích a tričku, kterou jsme potkali třeba v baru na plovárně nebo ve fitku, v práci... A teď to přijde! Ta druhá je Scarlett Johansson, na které makala půl dne četa vizážistů, oblečená v noční róbě. Neptejte se mě, kde ji takhle potkáte. Kdybych to věděl, už tam bydlím! Té zvrhlejší části čtenářů už asi došlo co od obou dam budeme chtít. Koitus! Což převedeme-li do řeči MT znamená, odvedení práce. Samozřejmě tomu musí předcházet jistá investice. Holku z plovárny vezmete do pěkné pizzerie a nacpete do ní flašku Pálavy. Scarlett holt budete muset vzít na gáblík do michelinské restaurace a napájet ji luxusním šampaňským... Práci (koitus!) odvedou po romantické večeři obě dámy stejnou resp. srovnatelnou. Kdežto Vaše vstupní náklady budou neporovnatelné. O té první, budete následující víkend vyprávět s jiskrou v oku chlapům v hospodě. O té druhé budete vyprávět ještě v duchoďáku dědkům u partičky mariáše (teda pokud se k Vám na sklonku života nenastěhuje ten skopčák, co tak rád schovává věci) :-D. 
A teď který vybrat? :-) Nechám toto rozhodnutí na každém z Vás. Ani s jedním rozhodně neuděláte chybu... ;-)


2 komentáře:

Aleš řekl(a)...

Hezké přirovnání na závěr :-)
Mám wave a jediné co bych uvítal je ten parací haček. Ale zubaté ostří nemá špičku, tak s ním jde taky ledacos udělat. Co se týče úchopu - za mě wave absolutně bez problémů. Kâmoš má TTi a neměnil bych. Bál bych se zeslabených čelistí kleśtí. Jedíný MT za který bych svůj wave vyměnil je černěný wave.
A čepel mi taky bohatě stačí. Zas tak moc a brutálně ji nevyužívam. To už víc zaměstnávám zubatý nůž.
Jinak, díky moc pěkný článek.
A ještě prosba o recenzi a zkušenosti s pilníky. Moc je na wavu nepoužívám, hlavně proto, že mám obavu o to, že se ten diamantový odrbe. Tak když bude čas, nálada a příležitost, tak se přimlouvám za téma pilníky.

Bureho LEATHERMANi řekl(a)...

To neni vubec bkbej napad s tema pilnikama. Diky za namet na reportaz... ;-)