pondělí 10. srpna 2020

Leatherman SQUIRT PS4 vs. Gerber DIME - SOUBOJ KLÍČENEK

Nápad srovnat tyhle vymakaný klíčenky jsem měl v hlavě už hodně dlouho. V práci prakticky denně používám SQUIRT ES4, který se od svého bratříčka PS4 liší v tom, že má místo minikombinaček malé zdrhovací kleště na izolace vodičů. Podrobnosti o těchto modelech se můžete dočíst v článku Leatherman SQUIRT - TOP KEYCHAIN takže nás tím v tuto chvíli nebudu zdržovat. Nicméně se vrátím ještě k ES4ce, která je pro mne klíčenkou nambr-van! Tím, že jí mám v práci na klíčích, je prakticky neustále po ruce. Nemusím vytahovat většího sourozence z pouzdra, když zrovna potřebuju malou kudličku na otevření obálky, nebo jako kurva drsnej řízek nůžky na manikúru. Navíc ty elektrikářské kleštičky jsou špica, když se kucháte v elektronice. Ten prcek je jednoduše skvělej a teď tu proti němu stojí něco, co mu může na první pohled směle konkurovat. Při pohledu na DIME mě až jímá hrůza z toho, že bych snad mohl v případě KEYCHAIN multitoolů konvertovat k táboru oranžových. A to i navzdory tomu nedůvěryhodnému nápisu na krabičce “MADE IN CHINA”. Je to tak, malý Gerber opět pochází z PRCu (nemyslím tím koitus, ale People Republic of China). To je sice nemilá zpráva, ale nemůsí to hned znamenat průser. Nějak se na tu cenu dvojka z Portlandu dostat musí, že?
Jestli je u Gerberu něco proti Leathermanu vepředu, tak je to design. A u DIME to platí dvojnásob. Vedle něj vypadá SQUIRT jako Favorit vedle Fabie. Ale Fabie z roku 2050! To se musí Portlandské dvojce nechat, že design DIME je (stejně jako to bylo u ARMBARu) neskutečně sexy. Všechny ty futuristické křivky a linky do sebe úžasně zapadají. Navíc dvoubarevná kombinace střenek působí tak nějak svěže. Takže ano, mám teď váže smíšené pocity. Na jednu stranu jsem rád, že alespoň u nějakého modelu zřejmě dostane Leatherman na prdel, na druhou stranu mě to trochu mrzí.
Ale hezká tvářička není všechno, pojďme se těm dvěma pigmenjům kouknout pod bederní roušku.



KLEŠTĚ
Kleště jsou nejzásadnější nástroj pro MT. U klíčenek to asi člověk nemusí tak hrotit, protože vzhledem k jejich velikosti musí být každému jasné, že tady se na přehnané výkony hrát nebude. Každopádně jsou činnosti, řekněme hodinářského charakteru, kdy se právě takové micro-kombinačky můžou hodit. Na motorkářském srazu Elefantentreffen dostane každý z účastníků malou plaketku s rokem aktuálního konání srazu. A tu si pak může připnout k těm ostatním na pamětní odznak a hrdě ho nosit na motobundě. Ty největší matadoři mají na bundě připnutou doslova plechovou šálu z těchto čísílek a na srazu jsou velmi ctěni. Tak přesně na takové činnosti se můžou tyhle kleštičky hodit.
Oba výrobci na to šli trochu jinak. Leatherman udělal kleště více špičaté, tudíž je lze hravě použít i jako pinzetu. Kleště na DIME působí v tomto směru takovým humpoláckým dojmem. Na druhou stranu zase vypadají odolněji. I když si nemyslím, že to je v daných rozměrech zrovna důležitý parametr. 
Malinko mě na nich mrzí, že špice dokonale nelícují a jsou proti sobě trochu vyosené. Osobně bych to přičetl systému odpružení. SQUIRT využívá systému vaček tlačících proti listové pružině. Což je z pohledu strojařiny jistě kulantnější řešení než u DIME. Zde je použita obyčejná pružina z drátu s kruhovým průřezem. Toto řešení je jednak jednoduché (chtělo by se říci až odfláknuté) a navíc tím jak se konce pružiny snaží jít přirozeně od sebe, způsobuje to nevzhledné křížení špic. 
To je ale spíše detail. Co je u těchto dvou kleští naprosto zásadní rozdíl, tak to jsou štípací čelisti. Na SQUIRTu jsou vybroušené od ostra, kdežto na DIME mají tupou hranu, podobnou na výměnných čelistech např. u REBARu. U výměnných břitů na velkých MT to dává smysl, zvyšuje to odolnost ostří apod. Ale u DIME je tento systém VELKÝ ŠPATNÝ!!! Ten malej parchat díky tomu neštípe. Ale jakože vůbec. Zatímco se ostré břity u SQUIRTu do izolace vodiče zakousnou jak chlap v druhý míze do prdelky mladý milenky, tak ten samý vodič z tupých čelistí DIME utíká jak Zátopek v nových Botaskách. Bída, bída, 3x bída... Slaněný vodič pak žužlají jak stará indiánka kůži z ještě staršího buvola... Jako od těch miniaturních kleštiček nikdo nečeká zázraky, ale tohle je fakt tragédie. Štípací čelisti jsou na DIME jen kvůli marketingu, jinak jsou naprosto nepoužitelný. Už jen z tohoto důvodu jsou kleště na SQUIRTu jasným vítězem.   


NŮŽ
Zde je opět naprosto rozdílný pohled na to, jak má vypadat miniaturní kudla. SQUIRT má tu špičatou klasiku, zatímco DIME má takovou malou břitvičku. Bohužel břitvu ten kudlík připomíná jen tvarem a ne i ostrostí. Ta kudla by spíš pískala, než by řezala. No děs! Hned jak natočím video z testování, půjde na keramiku. Pokud pominu ostrost, je mi osobně asi bližší ten klasický tvar. Občas se mi stane, že potřebuji vytáhnout třísku z dlaně. A když není po ruce jehla, tak podeberu třísku ostrou špičkou nožíku PS4ky a kleštičkami ji pak jako pinzetou vytáhnu. Ta špička se občas hodí. 


NŮŽKY
Nůžky jsou nástroj, který by na klíčence neměl chybět. Už jen z toho důvodu, že jí pak můžete kombinovat s velkými MT bez nůžek jako jsou třeba výše zmíněný REBAR nebo SUPER TOOL 300. V takovém případě vás u nich nemrzí jejich absence nůžek. 
Samozřejmě nůžky na SQUIRTu resp. DIME jsou díky velikosti degradovány prakticky na čistě manikúrické náčiní. Sukno krtečkovi na kalhoty s tím nikdo stříhat nebude. U tohoto nástroje dělají hodně dobrý první dojem ty na DIME, jelikož je na nich daleko víc masa a ta působí mnohem fortelněji. Navíc je na jejich ručce vypálené číslo patentu, takže člověk hned dostane pocit, že má v ruce něco výjimečného...
Bohužel jen do chvíle, než je zkusí použít. DO PRDELE HASIČI! Jako co to má do frasa bejt?! Ono s tím nejdou pořádně ostříhat ani nehty? Hrany ostří jsou ostré, v tom problém není. Ale není u nich vybroušený žádný náběh, takže do lidského materiálu prostě nelezou. Navíc nějakého blba napadlo nůžky na DIME zajistit proti úplnému rozevření kolíčkem. Takže nepůjdou kloudně ani přebrousit. Gerber spadá pod koncern Fiskars. A nůžky od Fiskarsu jsou naprosto bohovské. Ale tyhle navrhovala asi uklízečka, nebo fakt už nevím, jak to mohli takhle posrat...
V kontrastu s tím nůžky na SQUIRTu fungují naprosto nadpozemsky. Ostré jsou jak břitva a úprava nehtu nebo zastříhnutí záděry jim nedělá naprosto žádný problém.



ŠROUBOVÁKY
Co se týče šroubováků, jsou na tom oba modely velice podobně. Oba mají jeden plochý šroubovák a pak takový ten 2D křížový šroubovák, který jistě všichni známe z modelu MICRA. V pohodě vám poslouží například pro výměnu baterií v dámském potěšení vaší partnerky. Takže vás po tom vyčerpávajícím pracovním výkonu jistě ráda pustí s kamarády na pivo. A kdyby přeci jen nechtěla, zkuste jí to jak správný gentleman vysvětlit přes romantiku. Že je lepší si dvakrát dobře vyhonit, než si jednou blbě zamrdat. Ale vraťme se k tomu 2D křížáku a zmiňme ještě to, že ho lze použít i jako plochý microšroubováček například na dotažení nožiček u brýlí. Vzhledem k uvažovanému použití resp. zatížení těchto nástrojů jim po praktické stránce nelze nic vytknout. Snad jen to, že na DIME by při používání křížáku mohl někdy překážet ten otvírák na lahváče.



PILNÍK
Tak tady je prostor k výtkám v obou případech. U SQUIRTu je omezení dané jeho velikostí, potažmo velikostí pilníku jasně zřejmé. Co bych však u něj uvítal, aby byl tak hladovej jako třeba na FREE a neměl by naprosto chybu. Je jasný, že na žádný velký pilování to není. Na zapilování nehtu nebo zahlazení hran z plastu či dřeva nouzově postačí.
To pilník na DIME je vyloženě groteska. Na křížáku je z obou stran vyraženo takové rýhování. A výrobce má tu odvahu nazývat to pilníkem. Jednak je tahle komická nepatrnost neskutečně malá a druhak ze strany křížového seku případnému pilování překáží očko, který nejde nijak vyhnout stranou. Takže lze teoreticky využít jen tu stranu s jednoduchým sekem. V reálu takřka nepoužitelné.



OTVÍRÁK
Tak konečně! Konečně si Gerber u něčeho spravil reputaci. Jestli se nějaký nástroj na DIME povedl, tak otvírák na pivsóna. On je totiž napevno. Takže je jako pionýr za totáče VŽDY PŘIPRAVEN k akci. Kéž by se toto dalo prohlásit i o našich (rovněž pevně nainstalovaných) chloubách, že pánové? Tento fakt otvírák předurčuje k nekonečnému rozdávání radosti majiteli a jeho blízkému okolí, jelikož nemusí MT zdlouhavě dokola obracet, aby jste našel tu správnou stranu s otvírákem a pak ho z něj následně lovil. Prostě sáhnu po MT a aniž bych to chtěl, mám v ruce otvírák na pivo. Šikovná fičura! Další věc, za kterou musím tentokrát designéry v Gerberu pochválit je jeho tvar, který v podstatě krásně prodlouží jednu z rukojetí. To má za následek  citelné zlepšení ergonomie v režimu kleští, protože se vám pak MT opírá o dlaň přes hladký otvírák, GENIÁLNÍ! Jen kdyby ty kleště alespoň trochu štípali, pak by to nemělo chybu...
SQUIRT má samozřejmě otvírák chmelomoků taky. Nachází se na společném želízku společně s plochým šroubovákem. Rovněž je plně funkční, ale ja by řekl komentátor motoristického sportu, na DIME otvírák ztrácí minimálně jedno kolo.



Gerber DIME do této chvíle hodně, ale fakt HOOOODNĚ ztrácel na SQUIRT. A tak se nás výrobce pokusil získat na svoji stranu další výbavou.    

OTVÍRÁK BALÍKŮ
Nebo chcete-li řezák na krabice. Rozhodně mnohem příjemnější záležitost, než ten na FREEčkách. Hodně připomíná řezák z WINGMANa. Otevřít krabici nebo blister bez poškození obsahu, NO PROBLEM. Dokonce jsem hned objevil další využití. Hrana celého želízka je poměrně ostrá, takže ji lze ve spolupráci s křesadlem využít pro vyvíjení podpalovacích jisker. Super! Křesadlem si zapálíš hovínek pod ešusem a kleštěma zvedáš pokličku, když se chceš přesvědčit, že to v něm hezky klokotá... 



PINZETA
Další přidanou hodnotou, kterou se DIME pokouší u zákazníků zabodovat je pinzeta. Pinzetu měl kdysi i SQUIRT u modelu S4. Ale to už je nějaký pátek. Současná produkce PS4/ES4 pinzetu postrádá. DIME tím z části dohání hendikep huploláčtějších kleští. Pinzeta je užitečná věc třeba zrovna na ty třísky nebo železné šponky vražené tam, kde nemají co dělat. Takže dřevomorky a kovohryzové (rozuměj truhláři a obráběči kovů) právě radostí zavýskly...





Tak abych to na závěr nějak shrnul. Leatherman SQURT PS4 je po všech stránkách dotaženější. Na tak titěrné kleště jsou jeho štípací schopnosti nadprůměrné a i zbylé nástroje jsou na svoje ultrakompaktní rozměry plně funkční. Vyzdvihnout stojí za to nůžky, které stříhají velice ochotně. Zde si dovolím jedno malé varování. Nestříhejte s nimi proboha nějaký fakt nesmysl! Už jsem u nich mockrát viděl prasklou pružinu. Jsou dělaný na nehty, ne na plech... Jediné, co by mohlo být na SQUIRTech lepší je hladovější pilník a pak by si už prakticky nebylo nač stěžovat.
Gerber DIME je neskutečně atraktivní záležitost se spoustou dobrých nápadů. Ale bohužel jich velkou část z nich výrobce nedotáhl až do konce. Skoro mi to přijde, jako kdyby šel prototyp bez odladění dětských nemocí rovnou do výroby. Kleště neštípou, nůžky nestříhají, pilník nepiluje. A přitom by stačilo tak málo. Jiný tvar štípacích čelistí, větší náběh k hraně ostří nůžek a na pilník se úplně vysrat nebo ho zkusit prdnout na želízko řezáku na krabice. Co se mi na něm krom právě zmíněného řezáku libí fakt hodně je to, jak skvěle dimenzovaný otvírák spolupracuje v režimu kleští. Další palec nahoru dávám za rozebíratelnost (tzn. snadná seřiditelnost a údržba) celého MT, jelikož je standardně na torxech, kdežto PS4ka je napevno nanýtovaná.   
Dopadlo to prakticky stejně jako v předchozím Portlandském derby s multifunkčními noži. Gerber se opět drží svého motta “Kvalita za rozumnou cenu”. SQUIRT je proti DIME jednoznačně dotaženější. Ale vypláznete za něj kolem litru. No a za DIME vysolíte jenom půlku s tím, že pokud budete chtít funkčnost Leathermanu, budete muset být sakra šikovný strojař s vybavenou dílnou a doma si ty nedostatky dobastlit. Když jsem oba kousky půjčil svojí drahý polovičce na porovnání, tak i ona (člověk který tomu moc nehoví) okamžitě odhalila slabiny DIME a ihned ho zavrhla. Nebo se s tím prostě smiřte a berte ho jako italskou motorku. Krasavice na pohled, ale občas něco někde drhne. To je na každém z vás. Já se teď musím vymyslet, jestli si ten DIME pověsím do pergoly jako hi-tech otvírák lahváčů, nebo ho někomu nadělím za trest...

Leatherman SQUIRT PS4
PLUSY:
+ Plně funkční kleště
+ Ostré nůžky
+ Ostrý a špičatý nůž

MÍNUSY:
- Nemá řezák a pinzetu
- Vysoká cena


Gerber DIME
PLUSY:
+ Pohotový otvírák
+ Přijatelná cena
+ Větší výbava

MÍNUSY:
- Nepovedené štípačky
- Humpolácké nůžky
- Nepoužitelný pilník

VIDEO Z TESTOVÁNÍ


1 komentář:

wacklodge řekl(a)...

Děkuji moc za super návod, určitě vyzkouším. Já jsem si nicméně už novou klíčenku pořídila, takže na nějakou dobu mám vystaráno. Nicméně až mě ta má omrzí, určitě si podle Vašeho návrhu nějakou tu klíčenku doma vyrobím :)