pondělí 15. května 2017

Leatherman PIRANHA - ukousne kus práce

V dnešním článku si budeme povídat o věcičce, která je neskutečně užitečným doplňkem k multitoolu (dále jen MT). Proto jsem ji zařadil do kategorie doplňků, i když to je vlastně taky MT. Při prvním pohledu je naprosto zřejmé, proč výrobce tuhle vychytávku pojmenoval zrovna PIRANHA. Tvar MT jasně připomíná tuto dravou rybu. V jednotlivých tělesných partiích jsou pak umně vyhotovené jednotlivé nástroje

KLÍČE
U běžného MT, tak jak jej známe, jsou jako primární nástroj kombinované kleště. Piranha je primárně stranový klíč. V tlamě se urývají palcové (1/4, 5/16, 3/8, 7/16, 1/2, 9/16“) v ocasní části pak metrické (M6, 8, 10, 13, 15). Jako obyvatel části světa, v které se používá metrický systém bych uvítal obrácené pořadí, ale chápu, proč to výrobce udělal takto. Jak se říká: „košile bližší než kabát“. Klíče vzhledem k malé styčné ploše (zabírá se plochou zoubku) fungují velice dobře. Originální Piranha je z kvalitního materiálu (nepodařilo se mi zatím zjistit konkrétní typ oceli), tak se zoubek jen tak nevylomí ani neohlomejzdá. Jen je potřeba při utahování resp. povolování šroubů trochu přemýšlet, jakou stranou se klíč nasadí. Pokud budete spoléhat jen na štěstí, máte pochopitelně 50%ní šanci na úspěch. :-)

ŠROUBOVÁKY
Na vrcholu horní čelisti je nachází velký plochý šroubovák. To je velice užitečná záležitost! Na povolení velkých šroubů nebo na páčení, v situaci, kdy nechci riskovat poškození plocháče na klasickém MT. Taky s ním s oblibou otevírám sklenice s okurkama… :-)
Ve spodní čelisti je malý šroubovák. Tak jak je ten velký použitelný, tak nepoužitelný je ten malý. Na šroubování je příliš humpolácký a na páčení nemá dostatečnou plochu. Někdo pro něj možná najde využití, já pravděpodobně nikoli.
Uprostřed těla je podélný otvor a v něm je umístěný v gumovém držáku oboustranný 1/4“ bit. Věc v kombinaci s integrovaným držákem ¼“ bitů relativně použitelná. Nicméně první, co jsem udělal, když se mi Piranha dostala do ruky, bylo vyjmutí tohoto bitu i s gumovým držákem a hození jím do kopřiv. Jelikož Piranhu používám jako doplněk ke klasickému MT, kde střední plochý a křížový šroubovák jsou (a jsou daleko použitelnější), bylo zbytečné to mít i na Piranhe. Navíc bez toho gumového bazmeku můžu Piranhu nosit s platem plochých bitů v pouzdře spolu s běžným MT.



ŠKRABKA
Na konci ocasu se nachází škrabka. Alespoň tak  tento nástroj výrobce pojmenoval. Asi si umí představit, že bych jej jako škrabku dokázal někdy v budoucnu využít. Já však tento nástroj velice často používám jako páčidlo. Je to opravdu neskutečně účinné. Tím, že má poměrně ostrou hranu (na páčidlo, ne na škrabku) vrazíte ho u do úzké štěrbiny a už se to páčí, už se to rozevírá... To ale zní blbě, když si to člověk přečte nahlas! :-D Samozřejmě, že jste do jisté míry limitovaní délkou páčidla tj. použitelnou pákou. Ale jako příruční páčidélko je to bezvadná věc. ;-) Za mě jednoznačně nejpouživatelnější nástroj na Piranhe!

OTVÍRÁK KRABIC
Na konci zmíněné škrabky je takový zahnutý čurapajzlík. Údajně jde o otvírák krabic. Já teda nevím, noooo... Na to, aby to bylo použitelné by to chtělo alespoň trochu ostřejší hranu. Tohle je použitelné stejně jako kterýkoli nástroj, kterým prorvu izolepu a hrubou silou jí po celé délce krabice přeruším. Můžu to klidně udělat šroubovákem a výsledný efekt bude totožný. Za mě hovadina, kterou výrobce nemusel ani zmiňovat a nikomu by nechyběla.

OTVÍRÁK LAHVÍ
Pokud má někdo obě ruce levé, určitě uvítá otvírák na lahve. A my zručnější si lahváče otevřeme čímkoli, co je po ruce... :-D

ADAPTÉR NA 1/4“ BITY
Oko Piranhy ukrývá adaptér na čtvrtpalcové bity. Skvělá věc pokud nevlastníte origo leathermaní placaté bity nebo nevlastníte nějaký z doplňkových adaptérů, které jsem popisoval v článku Nástavce, adaptéry a výměnné bity pro Leatherman. Jen si musíte bit přidržet třeba palcem ruky. Práce s tímto nástrojem není žádný vrchol ergonomie. Ale jako nouzovka to použitelné určitě je. Na druhou stranu, když Piranhu zkombinujete s magnetickým držákem bitů do aku šroubováku, který se dá koupit v každém železářství za 20Kč, pak vznikne nástroj ryze užitečný. Piranha se opře o objímku držáku a vy můžete pořádně zabrat. Řekněme tedy, že zaleží na fantazii a kreativitě každého uživatele, jestli dokáže tento nástroj smysluplně využít. ;-)

Piranha u nás stála ještě před půl rokem víc jak tisícovku. To byla cena, za kterou si dle mého názoru moc příznivců nezískala. A to je převeliká škoda! Poměry se však změnily a nyní stojí necelou pětistovku. A za ty prachy to je absolutně super doplňkový nástroj, který se v pohodě vejde do kapsy pouzdra vedle standardního MT a tak posune Vaši EDC (Every Day Carry) výbavu o notný kus blíže k naprosté dokonalosti. Na čínských nákupních serverech např. Aliexpress jsou k mání levné kopie Piranhy. Pokud někomu těch pár ušetřených fufníků stojí za to podporovat regulérní zlodějnu a riskovat to, že vám v lepším případě přijde věc z bláta, v horším případě nepřijde nic, prosím – směle do toho. Ale u Leathermanů máte na Piranhu 25let záruku a můžete si být jisti, že to bude fungovat. Rozhodnutí je na každém…


Žádné komentáře: