pátek 12. května 2017

Nástavce, adaptéry a výměnné bity pro Leatherman

Jak je všeobecně známo, většina multitoolů (dále jen MT) značky Leatherman dostala z výroby do vínku poměrně slušnou výbavu nástrojů. Pochopitelně, že se jedná u každého z nich o jistý kompromis. Výrobce potřebuje vyrobit univerzální model, který osloví co nejširší škálu zákazníků. A tomu je přizpůsobena i výbava, která většinou sestává z kleští, nožů, u vybavenějších modelů pak pilek, pilníků a dalších užitečných nástrojů. Z těchto dalších užitečností bych se rád v tomto článku zaměřil na šroubováky. Ty jsou v továrním setupu složeny zpravidla z plochých šroubováků a jednoho či dvou křížových. Ale co když uživatel požaduje větší výbavu? Přeci když už sebou např. na kole, motorce nebo v autě vozím takové hi-tech boží nářadí, jako je MT Leatherman, nebudu přeci ještě tahat sadu šroubováků, inbusových a torx klíčů? To jsem si nemusel tak drahej krám kupovat. To by ale nebyl Leatherman, aby pro tyto příležitosti neměl řešení! ;-) A řešení se nabízí hned několik.

BIT KIT
V nabízeném příslušenství Leatherman je sada plochých výměnných bitů. Jsou to dvě plastová platíčka obsahujících 21 oboustranných bitů tj. 42 různých šroubováků, inbusů, torxů… Přesný popis je možno shlédnout na stránkách www.leatherman.cz. Tyto ploché bity lze použít u většiny dnešní produkce MT značky Leatherman buď přímo, nebo za použití nástavce resp. adaptéru. Nástavce a adaptéry si popíšeme níže. Nedopídil jsem se informace, z jakého materiálu jsou ty ploché bity vyrobené. Zlý jazykové tvrdí, že z bláta a že nic nevydrží. Ono jistě bude záležet, na co je použijete. Já jsem třeba s velkým křížovým šroubovákem týden při rekonstrukci bytu utahoval a povoloval šrouby do poctivých Würth hmoždinek v betonu. Bral jsem za to silou, přes páku, až jsem se občas bál, že povolí ten Bit Holder. Všechno oba nástroje ustály bez ztráty kytičky. Jasně, ta černa barva z těch bitů půjde dolů při prvním použití, ale materiál drží. Nejnáchylnější k poškození budou jistě malé ploché šroubováky. U těch si dovedu představit, že pod velkým momentem půjdou do vrtule... 


NÁSTAVEC NA BITY

Občas se člověk dostane do situace, kdy je potřeba dlouhý šroubovák. A plochý bit, čouhající dva centimetry z tlustého MT není to pravé ořechové. I pro tuto příležitost mají u Leathermanů řešení. Na stránkách výhradního distributora jej najdete pod názvem NÁSTAVEC NA BITY. Při pohledu na cenu se leckomu protočí panenky, ale věřte, že to je secsakramentsky šikovná věc! Jediné mě na tomhle vynálezu štve. A to, že vlastním pouze jeden. Takhle ho totiž musím při převléknutí kalhot přehazovat z pouzdra do pouzdra. Se samotnými MT tento problém nemám, to je výhoda vlastnit více než jeden... :-) Ale vraťme se k tématu. Nástavec je skvělá věc a při výše zmíněné rekonstrukci jsem si jej natolik oblíbil, že ho teď při šroubování nasazuji pravidelně.

Tento nástavec se dá použít i na klasické 1/4" bity ze standardní gola sady. Takže když si seženete držák na bity od Narexu za cca 10Kč, můžete si do něj naskládat bity přesně dle svých požadavků a preferencí. A tento držák s bity pak nosit v boční kapse pouzdra. Má to však i jeden svízel. Klasický 1/4" bit je na tento nástavec příliš krátký a tak je v nástavci poměrně utopený. To sice na funkci nemá vliv. ale pak jde ten utopený bit hodně blbě z nástavce ven. Holou rukou to je prakticky nerealné, takže Vám nezbude, než použít kleště. A to je dost nepohodlné... Vyřešila by to úprava, kterou jsem aplikoval u Signala a popsal ji ve článku Leatherman Signal. Vlepit na dno malý magnet a odstranit jistící pružinku. Ovšem jak by pak fungoval nástavec s leathermaními plochými bity, to je otázka. Nebo by se daly použít delší bity popř. ty klasické něčím vypodložit...
TIP:
Nástavec nosím v boční kapse pouzdra. Aby mi z něj při nošení nevypadl, provedl jsem malou úpravu. Na objímce nástavce jsou z výroby 3 drážky. Do nich jsem umístil gumové těsnění na vodovodní baterie. Kroužky těsnění v drážkách perfektně drží. Nástavec z pouzdra nevypadává a dobře se za ty kroužky drží, když s ním provádím nějakou jemnou práci...  



Náhradní alternativa:
Pokud je člověk zručný a má přístup k pořádné brusce nebo fréze,dokáže si vyrobit i vlastní nástavec na bity z magnetického nástavce na 1/4" bity do ruční vrtačky. Ovšem, jak jsem předeslal, aby to k něčemu bylo a nebyl to jen viklající se krám, chce to notnou dávku manuální zručnosti a kvalitně vybavenou dílnu. Nebo znát alespoň někoho, kdo vládne obojím... :-) Háček u tohoto řešení je, že v takto vyrobeném nástavci nebudou držet leathermaní ploché bity, protože objímka je na ně příliš mělká.

ADAPTÉR NA BITY 
Bohužel nástavec na bity neuplatníte tehdy, pokud jste majiteli takřka dokonalých a co se týče poměru cena výkon, tak ve svých váhových kategoriích neporazitelných MT. A těmi jsou hyper-dělníci Super Tool 300 a Rebar (v muší váze vlastně ještě Juice). Byla by to od výrobce velká nezodpovědnost, kdyby tyto báječné MT před ostatními tímto způsobem hendikepoval. Zvláště pak u Super Toolu 300. To je naprosto neskutečný a nezničitelný dělník a byla škoda ho dále nevyzbrojit. Pro tyto pracanty si můžete pořídit ADAPTÉR NA BITY. Tento adaptér se nasune na čtvercový profil křížového šroubováku MT. Je to sice taková z nouze cnost. Na povolování a utahování velkým momentem to rozhodne není! Ale je to funkční a spolehlivé řešení. Tento adaptér též trpí stejným neduhem jako nástavec Leatherman. Je primárně určený pro ploché bity. Klasické 1/4" v něm budou opět hodně utopené a půjdou špatně ven...

Náhradní alternativa:
Tato náhradní alternativa mne napadla, když jsem měl jednou doma Gerber Legend MP800. MT řady Legend od známého výrobce Gerber mají též čtvercový průřez křížového šroubováku a pro svoje MT vyrábí podobné příslušenství. Říkají tomu Gerber Legend TOOL KIT. Když jsem adaptér Leatherman zkusil nasadit na šroubovák MP800ky, seděl jako ulitý. Z toho vyvozuji, že Gerber Legend TOOL KIT teoreticky musí pasovat na Leathermany. Ale tuto myšlenku jsem zatím v praxi nepotvrdil. Neznám nikoho, kdo TOOL KIT vlastní a kupovat se mi ho jen kvůli potvrzení této teorie nechce.   

TOOL ADAPTER 
V druhé polovině devadesátých let vyráběl Leatherman pro svoji tehdejší produkci MT (Bože, jak já tuhle klasiku miluju!) tzv. TOOL ADAPTER. Tento adaptér se prodával v sadě 6ks kvalitních 1/4" bitů. Po nasazení v podstatě udělal z MT pevnou ráčnu polohovatelnou ve třech stupních 0° - 45° - 90°. Toto řešení bylo snad nejvymakanější ze celou historii MT. Dle mého názoru naprosto nepřekonatelný adaptér EVER!!!  Velice pevné, poctivé a stabilní řešení. Přenese ze všech doposud vyráběných nástavců a adaptérů největší moment. Polohovatelnost je uplně super vlastnost! Bud může MT fungovat jako klasicky sřoubovák - 0° nebo jako pevná ráčna - 90° a pro stisněný prostor - 45°. Vyráběl se ve dvou provedeních. Pro klasickou konstrukci (Super Tool, PST, Sideklip...) a pro OHO (open-hand-opened) tedy pro Wave. Občas se na něj dá v nějakém bazaru narazit i dnes. Důrazně doporučuji každému, kdo na tento TOOL ADAPTER narazí, aby si jej koupil! Jeho kouzlo spočívá v tom, že pasuje i na současnou produkci. Takže ten pro klasiku bezchybně funguje na ST300 nebo Rebaru a ten pro OHO zase např. na novou verzi Wave nebo Surge. Proč se něco podobného (ideálním případě identického) nevyrábí i dnes? Time, prosíííím o remake tohoto povedeného nástroje!!!




Arzenál dodatečné výzbroje je pro multitooly Leatherman skutečně velice pestrý. Proto věřím, že si každý dokáže ten svůj dovybavit tak, aby v ničem nestrádal. Protože koupí MT vaše cesta jen začíná a brzy zjistíte, že toužíte po těch přídavných sarapatičkách... ;-)

Žádné komentáře: