středa 17. dubna 2019

LEATHERMAN MULTITOOL EVOLUTION

Kdo z vás nikdy neslyšel to magické slovo LEATHERMAN? Já se odvažuji tvrdit, že mezi čtenáři tohoto blogu se takový exot nenajde. A pokud ano, pak na něj apeluji, ať pomalu a opatrně klepne do výhledávacího pole svého internetového prohlížeče a vyhleda si stránku www.kojicimaminky.cz. A na tuhle stránku může klidně zapomenout. Tak to bylo takové odlehčení na úvod. Jak všichni z vás jistě ví, firma LEATHERMAN se zabývá výrobou kvalitních a propracovaných nářaďových nožů tzv. Multitoolů (dále jen MT). Kdo se trochu zajímá o tématiku EDC (Every Day Carry) nebo přežití, pravděpodobně nějaký MT vlastní. Ovšem není MT jako MT. Na dnešním trhu je takových werků tuna (Honzíku sorry jako, už si tvoje jméno brát do huby nebudu, slibuju!). Pořídit si můžete od čínských šuntů, které dostanete v Kauflandu k balení desetikilové Lanzy až po kvalitní nářadí renomovaných výrobců. Ale nikdo, NIKDO z nich není LEATHERMAN. Nemůže být, protože nikdo nemá tu historii, ten příběh, to kouzlo... A za tím vším stojí jediný člověk. Vlastně takový človíček, tichý, skromný, sympatický človíček, který zasvětil svůj život výrobě až neuvěřitelně užitečných věcí, které mohou v extrému člověku zachránit i život. 



BIG BANG THEORY
Pokud si svět MT představíme jako malý vesmír, pak se teď obrazně řečeno přesuneme v čase o 10 miliard let odzadu. K Velkému třesku. Rodák z Oregonu Timothy S. Leatherman promoval v oboru strojního inženýrství na Oregonské státní univerzitě v roce 1970. Po studiích v roce 1974 přeletěl se svoji ženou Chau velkou louži a jal se objevovat starý kontinent. Na svoji cestu plnou dobrodružství zvolili jako přemísťovadlo FIAT 600. Čehož v průběhu svého kočování po Evropě mnohokrát hořce litovali. Jak to tak většinou bývá, nejgeniálnější myšlenky vznikají v prachu, bídě a příkoří. To jsou totiž ty nejlepší stimulanty pro vynálezcovu mysl, která pak vyplodí řešení daného srabu. Dnes by měla stát před fabrikou v Portlandu na velkém piedestálu právě ta italská mrdka fiatí, pozlacená jak socha Budhy v thajském svatostánku víry. A my nadšenci značky by jsme měli alespoň jednou za život k té soše vykonat pouť a poklonit se jí až k zemi. Jináč by nás neměli ani pohřbít na hřbitově... Protože se Tim po návratu do USA začal zabývat myšlenkou „chytrých kleští“. A po třech letech urputného snažení, spatřil světlo světa jeho první patentovaný MT – „Mr. Crunch“. Dnes, když člověk zná finální produkt, přijde mu ta cesta k němu strašně srandovní.

Bohužel gaspadin Crunch díru do světa neudělal. Prodejci nářadí ho měli spíše za nějaké podivné hejblo, než za užitečný cajk. Náš nebohý Tim dostával jeden odmítavý dopis za druhým. Dal se tedy do holportu s kámošem ze studií Stevem Berlinerem a spolu domazlili do finální podoby prudukt Pocket Survival Tool. První kšeft přišel v roce 1983, kdy si u nich objednal Cabelas (firma zabývající se zbožím pro outdoorové aktivity jako je kempovaní, rybaření, lov atp.) 500 kousků PSTčka. Lidi Cabelasu během chvíle utrhali pro PSTčko ruce i s rukávama a v tu chvíli došlo k té obrovké pumelenici. A vesmír MT se začal exponencionálně rozpínat. 
A evoluce druhu Multitoolis Oregonius mohla začít…  Již v roce 1984 prodali přes 30.000 PSTček, což nastartovalo prudký rozvoj značky. Koncem roku 2001 už timův moloch vydělaval přes 100 mega doláčů ročně a prodal vice než 20 milionů nářaďáků. V roce 2011 koupila společnost německou firmu na výrobu svítilen a čelovek LED Lenser a tím velice šikovně rozšířila své portfolio pro survival nadšence. V tomto roce se odhaduje 55% podíl na trhu v USA. A v Evropě to nebude pravděpodobně jinak. Během více než 35ti leté historie značky se vyrobilo něco kolem stovky modelů MT, pocket toolů a nožů.



RIGHT HERE, RIGHT NOW
Znáte tu písničku Right Here, Right Now od Fatboy Slim? Kdyby to nebyl článek na blogu, ale televizní dokument, začala by v tuto chvíli hrát tahle písnička a na obrazovce by se v rychlém sledu míhal jeden model za druhým, seřazeny chronologicky pěkně za sebou. Pokud máte velkou fantazii, nalistujte si tuhle písničku v playlistu ve své hlavě. A ti ostatní si ji prostě pusťte. Jdeme na to!



1983-2004
Tehdá to všechno začalo, jak všichni víme modelem PST


1986-2004
O tři roky později přišel MINITOOL, což byly plnohodnotné kombinačky do kapsy na Zippo u riflí. 

1994-2001
Po snaze o minimalizaci přišla v roce 1994 maximalizace v podobě SUPER TOOLu. Což byl model, který nastavil standardy pro kategorii masivních dělníků. 

1996-2004
O dva roky později po modifikaci vzniklo PST II, které nám ve výbavě přineslo nůžky a diamantový pilník. 

1996-současnost
Rok 1996 nám dal též MICRU. Malou leč neskutečně užitečnou klíčenku, která se vyrábí dodnes.

1998-2004 
V roce 1998 přišel Leatherman s řešením pro uživatelé, kteří chtěli mít v MT onehand kudlu v podobě WAVE. Majitele kalhot bez opasku zase potěšil kompaktní, plochý model s klipem SIDECLIP. 

1999-2004
Následující rok byl z pohledu inovátora lahůdkou. Pro gurmány a labužníky tu byl FLAIR. MT, který má vidličku na sýr a jiné jednohubky, nuž na máslo a např. vývrtku… WTF? Ještě dnes je to pro sběratele a požitkáře velice vyhledávaný a vzácný model. 

1999-současnost
Dalším významným modelem byl CRUNCH, který je v nabídce opět do dnes. Místo kombinaček samosvorné kleště, velká parádá!

2000-2004
V roce 2000 vznikl PULSE. Vzali model PST/PST II a zaoblili hrany, čímž se velice zlepšila ergonomie úchopu. Co bylo ale důležitější, poprvé se objevily pojistky nástrojů, takže se při používání nezavíraly.

2001-2005
Dalším logickým evolučním krokem byl v roce 2001 vetší bratr SUPER TOOL 200. A pro skautíky, ženy a nenáročné uživatele přišla řada, jak já říkám „svačinkových“ multitoolů JUICE. Stejnou dobu jako byl ve výrobním programu SUPER TOOL 200 byl i JUICE KF4.

2001-2014
V tomto období se vyráběly i původní mutace JUICE a to S2, C2, CS4 a EX6.

2002-2003
Pouze dva roky se vyráběla someliersky zaměřená varianta JUICE Pro, která měla třeba minikudličku na ostranění vyxlajvantu, který je na flašce od vína přes špunt (nevím sakra, jak se tomu odborně říká). Netřeba asi říkat, že to je sběratelsky velice zajímavý kousek...

2002-2010
Nuladvojka mám přinesla další řadu klíčenek v podobě SQUIRT P4 a S4

2003-2005
JUICE SC2 byl další sběratelsky ceněný kousek.

2003-2010
O rok později doplnila modelovou řadu SQUIRT elektrikářská E4.

2004-2018
Rok nulačtyři nastavil trend pro dalších 10let. WAVE prodělal velice efektivní facelift a stal se prodejním bestsellerem EVER! A tak nastavil standard pro univerzální MT. Většina uživatelů  vlastní právě tento model. 

2004-2007
Leatherman začal cílit i na techniky a managery, kteří nejsou navlečení denně v zasviněných montérkách, ale rádi by měli pořádný MT v luxusním kabátku. A tak se začal používat titan a vznikla řada CHARGE s modely Ti a XTi. Zvláštní je, že se toto období nevyznačuje pouze zavedením exkluzivních materiálů jako byl titan nebo ocel 154CM na nože. 

2004-2012
Proběhl tu i pokus o aplikaci materiálů daleko lacinějších, tj. plastů. U modelů KICK, FUSE, BLAST byl použit Zytel pro vymezovací výložky. To u staromilců zvedlo vlnu nevole. Asi jako když přišel Harley-Davidson s elektromotorkou. Obavy byly naprosto zbytečné. Neslyšel jsem o tom, že by měl někdo s těmito modely nějaký problém. Sám je vlastním a jsou to peckový kousky. 

2005-2007
Obzvláště pak CORE, který nastoupil o rok později, je jasným důkazem toho, že i plasty měly v produkci MT svoje místo. Byl to neskutečný dělník a je to jeden z mých nejoblibenějších kousků v mé sbírce. Dálší velikán této doby byl SURGE. První masivní, velký dělník s OHO (One Hand Opened) konstrukcí. To byla megapecka! Navíc přišel s výměnným pilníkem/pilkou. Do spešl držáku si jednoduše upevníte buď pilku nebo pilník. Systém uchycení velice připomíná T-Bosch systém u přímočarých pil. A ono to tak i funguje! Takže si do SURGE můžete upevnit jakykoli plátek do „šukalky“ (rozuměj přímočaré pilky). Na dřevo, plast, železo, nůž na izolační vatu… Tomu já říkám invence!

2006-2012
Začala doba temna, kdy se odložil zdravý rozum a výroba zareagovala na poptávku států s tvrdými restrikcemi na nože. Výsledkem byl bezpohlavní tedy beznožový FUSE Knifeless.

2006-2010 
Tato doba přinesla modely, nad kterými zůstává trochu rozum stát. Přišla série zahradnických nůžek HYBRID, VISTA. Ale vzhledem k ceně se moc neprodávaly, což byla špatná zpráva pro výrobce, ale dobrá pro sběratele. V aukcích se prodávají tyto modely za děsnou šlehu!

2007-2010
A o rok později je doplnil model kvalitou zpracování daleko vymakanější, GENUS. Osud ho však čekal stejný, jako jeho bratříčky.

2007-2018
Co se ale chytlo tak vylepšená verze titaňáku CHARGE TTi. A pro ty, kteří nechtěli dělnicky vypadající WAVE a zárověň jim lakota nedovolila jít to titanu přišly verze s černě eloxovaným hlinikem, CHARGE AL / ALX.

2008-současnost
V roce nulaosm přisly na světlo světa lehké a MT se svěžím designem SKELETOOL. A pokud by jste chtěli jakože extrastylovku, tak padla volba na CX verzi s prvky z uhlíkových vláken a kudlou z oceli 154CM. 

2009-současnost
Komu SKELETOOL pořád moc velký, ten dostal alternativu v modelu FREESTYLE. A kromě machrovinek nastoupil na svůj trůn, dle mého názoru ten nejlepší dělník ultimátního kalibru, SUPER TOOL 300!

2009-2011
A kdo neřešil prachy a chtěl něco vystajlovaně lehkého, mohl je utratit za FREESTYLE CX s doplňky z uhlíkových vláken.

2010-2014
V těchto letech se výráběl dosud nejmenší MT od Leathermanu STYLE.

2010-současnost
Hobit STYLE měl i o chlup většího brášku STYLE CS. A aby těch mrnínů nebylo málo máme tu ještě SQUIRT PS4 a elektrikářský ES4.
Rok deset byl ale bohatý i na kalibry z druhého konce spektra. SUPER TOOL 300 dostal mutaci pro pyrotechniky EOD, která má třeba čelisti na připojení rozbušek nebo trn na díru pro rozbušku do plastické trhaviny. Pro militantně založené uživatelé nastoupil na trůn nejvetšího MT s kombinačkama od Leathermanu MUT resp. MUT EOD.


2011-současnost
Potencionálním zákazníkům, kteří něchtěli dát za něco šikovného do kapsy týdenní žold, nabídl Leatherman alternativu v “entry-modelech” WINGMAN a SIDEKICK. A těm, kteří chtěli mít na poutku u kalhot “micro-kombinačky” tu je STYLE PS.

2012-současnost
REBAR je dle mého názoru v poměru cena/výkon úplně TOP MT! Žádný MT nenabídne za ty prach tolik muziky. Jednoruký OHTf je zase něco natolik nestandardního, že si to nedovolim zaškatulkovat.

2013-2014
Přibyla původní varianta JUICE SX, který byl díky 3/32” inbusáku určeného serfařům. Údajně tím štelujou ty ploutvičky na prknech...

2013-současnost
Gigant SURGE prodělal facelift. Přibyly super chlapácké kleště s výměnnými břity, bohužel ubyl micro-šroubováček.
Rok třináct nabídl ještě jednu novinku, kterou u nás zatím ještě nikdo neviděl. SKELEOOL SX, který má na rozdíl od CX místo dílu z uhlíkových diamantový pilník, který snowborďáci údajně používají ja hrany prken.
TřinaÁctka též přinesla epesní záchranářské nůžky RAPTOR. 

2014-současnost
Konečně se svého modelu dočkali i dorostenci. LEAP je se svými zaoblenými tvary a pastelovými barvami určen právě “multitoolařům” z juniorské ligy
V roce čtrnáct se remakeovala řada JUICE. Dostala profilované ALU střenky a o fous kratší kudlu s “kopejtkoidní” špičkou. Jedná se o modely C2, S2, CS4, EX6 a SX.

2015-současnost
K entry-modelům přibyl REV, který narozdíl od WINGMANa nebo SIDEKICKa nemá kleště na pružině.
Mohem zajímavější novinkou byl SIGNAL, zaměřený se svojí píštalkou a křesadlem na dobrodruhy.
Vážně pecka v oblasti inovací, byl v tomto roce chlapácký obojek na ruku TREAD.

2016-současnost
SKELETOOL rozšířil své deriváty o verzi RX. S celozubatou čepelí a hrotem na rozbíjení skla jasně míří na záchranáře.
Taky přišel restrikční politiku podporující beznožový REBAR Knifeless.

2017-současnost
Tento rok se tedy moc neurodilo. Zřejmě vývojové oddělení Leatherman trpělo syndromem vyhoření. Jediné, nač se zmohly, bylo utrhnout jednu rukojeť od zaběhlých modelů a říkat tomu inovace. Řada JUICE se rozrostla o modely CS3 a B2. Tyhle modely opravdu nechápu... Utržená kudla od SKELETOOLu získala daleko větší popularitu. Přecijen si v modelech KB a KBX ponechala svoji designovou atraktivitu.
Trochu si to nakonec vylepšili naroubováním švýcarských hodinek na TREAD. Výsledkem byl model TEMPO. Pro majitele subtilnějších předloktí vznikl užší model TREAD LT.

2018-současnost
Modlitby byly vyslyšeny a v Portlandu se rozhodli nadělit kleštím nejpopulárnějších onehandů výměnné čelisti. A tak tu máme nová “Pluska”. WAVE+, CHARGE+ a CHARGE TTi Plus.

2019
Velké napínání zákazníků by mělo letos v dubnu vyvrcholit v uvedení na trh nové řady FREE. Začne se modely P2, který je přímým odkazem na PST II a macatější resp. vybavenější P4. Snad naplní všechna očekávání...

Vnímavému oku čtenáře a znalce MT Leatherman v jedné osobě zřejmě neuniklo, že jsem ve výčtu neuvedl produkci nožů a pocket toolů. Též mi ve výčtu chybý limitky a podobné vyfikundace. Přiznávám, je to tak. V tomto článku jsem se záměrmě omezil pouze na základní seriovou výrobu multitoolů. Myslím, že i tak byl tento výcuc z oregonské tvorby  na pozornost obyčejného smrtelníka více než vyčerpávající... 

Pokud si vážený čtenáři dočetl až sem, hluboce před Tebou smekám. Pravděpodobně jsi skalní fanoušek mutlitoolů značky Leatherman a za toto morální vítezství si zasloužíš odměnu. Bonusové video, jooooooo! HERE WE GO!!!






1 komentář:

Me2d řekl(a)...

Nádhera, vytisknu, zalaminuju a budu tem neznaletrum nechávat číst ať to nemusím vyprávět:-) furt dokola i kdyz opakovani je matka moudrosti, ze?