úterý 31. prosince 2019

Leatherman MINITOOL - kleště za Zippo

Kdo z nás na sobě nikdy neměl kalhoty ušité z pevné a trvanlivé bavlněné tkaniny v keprové vazbě jedním slovem DENIMu? Luštitelé křížovek a čtenáři s encyklopedickými znalostmi samozřejmě okamžitě odhalili, že zde popisuju oblíbené montérky tzv. Jeany. V našich končinách též zvané - po značce, která se dala za komárů sehnat v Tuzexu - Rifle. Ok, všichni tyhle kapitalistický gatě vyráběný v Číně známe a pravděpodobně i nosíme. Ale už jste si někdy lámali hlavu na tím, k čemu je k sakru ta malá kapsička nad přední kapsou? Sloužila emerickým Gauchos v dobách, kdy byl Leatherman pro honáka krav jen vlhkým snem, jako ochrana kapesních hodinek. Jak prosté? Jak šel čas, přestěhovali se hodinky z kapsičky riflí na zápěstí prérijního jezdce. A jelikož každej správnej kovboj hulil jak darebný kamna, do prázdné kapsičky se nastěhoval legendární zapalovač Zippo. Voila, zrodil se typický Marlboroman!
Dnešní doba plná represí proti čemukoli, co bylo po generace zažitým axiomem by takového Marlboromana vylíčila jako tyrana nebohé zvěře, který mučí ty nebohé němé tváře pasivním kouřením. Kouření dnes prostě není v módě a normální je nekouřit. A kapsička opět zeje prázdnotou. Co tedy do minikapsičky dát, ptá se rozum praktika? Odpověď je velice snadná. Do minikapsy patří MINITOOL! Ha, to by byl po čertech geniální reklamní slogan!!! Kdyby ovšem velký TIM nepředběhl dobu o 30 let. Přesně tak, o 30 let! MINITOOL (dále jen MT) je totiž teprve 2. produkt firmy Leatherman, který spatřil světlo světa již v roce 1986 a vyráběl se v prakticky nezměněné podobě až do roku 2004. 



V roce 1983 stanovil Tim Leatherman svým prvním produktem POCKET SURVIVAL TOOL (PST) kategorii MULTITOOL. Prazákladem klasického MT jsou jednoznačně kombinované kleště. A kolem nich je pak namóděný ten ostatní balast jako jsou nože, pilníky, pilky, šroubováky, otvíráky... Kouzlo MT je v tom, že se všechny tyto nástroje skloubí v jeden kompaktní celek. Je daleko kompaktnější, než obyčejné kombinačky. Vzhledem k tomu, že se během tří let stal PST velice populární, byla otázka “Co dál?” nasnadě. Teď se pustím vyloženě do autorské spekulace, jak na to nahlížím s odstupem času jako letitý uživatel já. Leatherman se stal díky použitelným kleštím velice vážnou konkurencí multifunkčním zavíracím nožům značky Victorinox. Proč tedy přednost PST nepovýšit v naprostou dokonalost? Udělejme kompaktní kombinačky ještě kompaktnějšími, ovšem při zachování jejich použitelnosti. A to se skutečně povedlo!

KLEŠTĚ
Při prvním rozevření MT se vám dojetím opotí oči od slz. Něco tak roztomilého jste jaktěživ neviděli! No jo, ale kde je himlhergotdonavetrkrucajselement ta použitelnost? Nebojte, je tam! Rukojeti se totiž rozevírají nadvakrát. Na obou stranách u horních čepů na nás koukají malé zoubky pro nehet (Čepy jsou opět jeden z paradoxů MINITOOLu, ty dolní mají totiž největší “tisícíhrannou” hlavu ze všech modelů v historii.). Pokud za ně zanehtíte, vyklopíte tím druhou polovinu rukojetí kombinaček. V ten moment jste právě pocítili dotek génia. Vážně, genialita té konstrukce dokáže i po více jak 30ti letech člověka překvapit. Paradoxně jsou rukojeti v plně rozevřeném stavu o fous delší, než na PST. Další nepopiratelnou výhodou proti PST je fakt, že hrany druhé poloviny výklopných rukojetí jsou otočený o 180 stupňů, tj. dovnitř MT. Takže v místě, kde máte největší páku resp. nejvíc zabíráte prsty, je hranprosté. V JůEsEj by řekli “edgeless”. Můžete teda bejčit jak smyslů zbavený a vaše prsty a dlaně zůstanou v suchu a bezpečí. A to je vlastnost, která byla ještě dlouho po příchodu MINITOOLu u MT zcela výjimečná. Jakou výbavou disponují kombinované kleště asi netřeba čtenáře příliš zatěžovat, však je to prakticky pořád ta samá písnička. Špice, zubatá díra na povolování matek a štípací čelisti. U těch si neodpustím zdůraznit, že se tu bavíme o veteránském modelu. A tak u modelů vyrobených do roku 1996 chybí ten žlábek pro štípání tvrdých drátů. 
Jak už to tak bývá, nic ve světě není zadarmo. Vždy je něco za něco. Platí to logicky i pro MINITOOL. Jedničce na poli MT z Portlandu se podařilo udělat ty nejkompaktnější plnohodnotné kombinačky, které v tomto směru doposud nebyly překonány. Ale bylo to však na úkor ostatní výbavy, která je u tohoto modelu, řekněme poněkud spartánská resp. plně podřízená toliko opěvované kompaktnosti. Co se tedy ještě povedlo do kleští o velikosti amerického zapalovače vměstnat? 

NŮŽ
Jelikož se MT jmenuje MINITOOL, nemělo by nás překvapit, že doplňkové nástroje budou též MINI. Ovšem při vyklopení čepelky nože, se mnozí z vás buď hlasitě rozchechtají, nebo se začnou přemýšlivě drbat na hlavě. Čepelka vypadá, jako pravé, nefalšované, lovecké bowie! Ale vyprané na devadesát a to hned několikrát po sobě. Až z 30ti centimetrové čepele zbyly jen centimetry dva! Kudlička je kratší než má třeba MICRA. Je jasné, že krajíc chleba si s něčím takovým asi neukrojíte. Ale na uříznutí provázku, odstranění izolace z kabelu, nebo vyrobení klacku na buřta bude stačit.



PILNÍK
Dále tu je pilník, který svojí velikostí připomíná ten na SQUIRTu. Avšak na MINITOOLu je mnohem kvalitněji vyvedený. Z jedné strany s jednoduchým sekem pro materiály měkké a z druhé strany s křížovým pro tvrdé. Dokonce má i zubatou hranu, jakože “pilka na železo”. Proč tuhle fičuru nemá pilník na řadě FREE? Použitelnost pilníku je pochopitelně limitovaná jeho velkosti. Takže žádná brutalita se konat nikdy nebude. Srazit hrany nebo odhrotit materiál a jít od toho... 





ŠROUBOVÁK
Na konci pilníku se ještě našlo místo pro plochý šroubovák střední velikosti. Želízko je dobře dimenzované, takže se člověk nemusí v obavách o zlomení bát ho použít. Otázkou je, jestli by nebylo lepší v rámci univerzality použít tvar “2D křížového” šroubováku jako má např. MICRA? Ale před 30ti lety byl zřejmě častější šroub s plochou drážkou, než ten křížový... Časem se samozřejmě objevila alternativa v podobě LEATHERMAN TOOL ADAPTERu, kterým jste si mohli váš miniaturní MT dovybavit. Pak už si nikdo na nedostatek šroubováků stěžovat nemohl.      




OTVÍRÁKY
Do výklopných rukojetích ještě oregonští konstruktéři umně implementovali otvíráky. Do jedné otvírák lahváčů a do té druhé lunchmeatu. Na to, že nemá prakticky žádný břit, leze do plechovky jako po másle, což je vidět i na videu na konci článku. S lahváčem též nebude problém, ten se otvírá, jak bývá zvykem s lehkostí úměrnou vaší žízni.






MĚŘÍTKO
Na MT je tradičně vyraženo měřítko v palcích a centimetrech. Vzhledem k velikosti MINITOOLu je zmíněné pravítko dlouhé pouze 13 cm. Takže pokud nemáte asijské předky, bude vám při měření lofasa pravděpodobně krátké.  Nu což? Na změření průměru šroubu nebo nějakou podobnou drobotinu bohatě stačí.









A aby byl výčet všech vychytávek kompletní, zbývá už jen zmínit dírku pro očko nebo kroužek na zavěšení. Proč jej výrobce rovnou nedodal s MT mi je dosud záhadou...

Jak jsem napsal výše, Leatherman se stal uvedením modelu PST na trh velkou konkurencí švýcarským nožům. A pokud chcete před konkurencí obstát, lze na to jít několika způsoby. Buď se budete snažit o to, být lepší, ne-li nejlepší a nabídnout zákazníkům něco víc. A tím konkurenci zcela převálcovat. Což byl v roce 1983 od Tima s modelem PST velice smělý pokus. Vymyslel něco, co obyčejný švýcarák úplně deklasovalo. Jenže bojovat s konkurencí, která je synonymem kvality a trvanlivosti a navíc má před vámi bezmála 100 let tradice, není vůbec žádná prdel. A tak na to můžete jít od lesa a dostat se tak do podvědomí zákazníků právě za využití svého rivala. Co všem vnoxům do té doby a ještě dlouho po ní chybělo? Pořádný kleště! Takže žít v druhé polovině osmdesátek, pak by kombinace MINITOOLu a švýcarského zavíráku s nůžkami a trochou těch šroubováků byla pecka největší. Bohužel u nás v tu dobu byl naprostý vrchol prepperské evoluce zavírák od Mikovu s vývrtkou a kombinačky s izolovanými rukojetěmi, který vážily dvě kila a ty rukojeti se protáčely... Prostě nic, co by narozdíl do MINITOOLu mělo i s odstupem času nějakou cenu. Snoubí se v něm řada výjimečných řešení, které si už nikdo neodvážil zopakovat. Proto je MINITOOL mezi sběrateli velice vyhledávaný kousek, který časem jen získává na své hodnotě.


Žádné komentáře: