pondělí 28. srpna 2017

ÚDRŽBA a OSTŘENÍ Leathermanů

Poměrně často padají na mou hlavu nebohou, leč velice atraktivní, dalo by se říci až krásnou, dotazy typu: "Čím mám ošetřovat Leatherman?", "Čím to brousíš?", "Jakou údržbu Leathermanům děláš?". A jelikož mám neustálého opakování plné zuby, seznal jsem, že je nejvyšší čas napsat Vám o tom všem opět takové malé, rozverné povídání. ;-)

ÚDRŽBA A PÉČE O MULTITOOL
Začneme trochu ze široka a to údržbou jako takovou. Ano, i multitooly (dále jen MT) značky Leatherman nejsou bezúdržbové. Tedy pokud chcete, aby Vám léta dobře sloužily. Velice dobře to mají popsané na stránkách www.leatherman.cz (ve článku v odkazu dole). Upřímně se musím přiznat, že jsem si to kdysi jednou přečetl (a možná, že to ani nebyl tento článek, ale nějaký jemu podobný někde na netu, ach ta hlava! :-)) a za nedlouho zapomněl, co tam psali. A to byla velká škoda, jelikož kdybych tomu čtení věnoval větší pozornost, mohl jsem si později ušetřit spousty problémů a starostí. A teď, když si ten článek po letech zkušeností opět čtu (jelikož mě na něj kluci leathermaňácký při jednom rozhovoru upozornili), musím přiznat, že jsem vůl, když jsem, těch pár řádků nebral vážně! A tak si je teď s dovolením půjčím a doplním je vlastními hořce získanými poznatky.

Všechny multitooly jsou vyráběny ze 100% vysoce kvalitní ušlechtilé oceli. Lze jí nazývat také nerezová ocel. Výjimkou jsou výměnné bity, které jsou vyráběny z klasické nástrojové oceli. Je třeba si uvědomit, že nerezová ocel je vůči korozi pouze odolná, ale i ta bez správné péče může začít korodovat. V závislosti na kombinaci kovových slitin mohou být nerezové oceli vysoce odolné proti korozi a relativně měkké (jako kuchyňské příbory), nebo mohou být tvrdé, ale jejich odolnost je o určitý stupeň menší. Naše výrobky jsou vyrobeny z druhého typu, takže komponenty jsou silné a nože zachovávají ostří. Bez správné údržby vašeho MT tak může dojít ke korozi. Váš Leatherman by měl být pravidelně čištěn, vysušen a olejovaný, abyste jej přiměřeně chránili proti vlivům, které korozi způsobují. To platí zejména, pokud MT používáte ve vlhkém nebo přímořském slaném prostředí. Po vyčištění, ošetřete olejem kloubové spoje a všechny nástroje buď nástřikovým strojním olejem, nebo olejem se vzlínavými vlastnostmi (např. WD-40). Ošetřené povrchy  pak otřete lešticím hadříkem nebo utěrkou.

Tak teď už musí být i těm v posledních řadách jasné, že i nerez může chytit lišku. Co je úplně běžné a lidi na to pak čumí jak muslim na vepřovou s knedlíkem a zelím, je prachsprosté nošení MT v kapse kalhot. Pokud jste opravdu aktivní, pak se nutně musíte potit. A já Vám můžu garantovat, že není nic horšího, než nechat MT v zapařených kalhotách! Tak takhle soudruzi teda NE! Nebo alespoň ne bez údržby. Zde, více jak kdy jindy platí, že kdo maže, ten jede... ;-)
Proč všude tolik proklamují WD-40? To je tak super? Nemyslím si, že by bylo WDčko tak výjimečné mazivo. Ale každý ho zná, sežene se takřka všude, dobře maže a poměrně rychle vysmrádne. Na rozdíl třeba od Konkoru, který co se týče mazacích a konzervačních vlastností považuji za špičku. Navíc je levný jak snědý holky z Perlovky, což je vlastnost též tuze sympatická. Nevýhoda je, že je dlouho cítit a to je například u ošetřeného nože, se kterým si chcete krájet svačinu, nežádoucí.

To by byla údržba za běžného provozu, ale co když se stane nějaká ta nehodička a MT nám spadne do nějakého svinstva? I to mají kucí leathermaní docela pěkně popsané...

V závislosti na tom, čemu byl váš Leatherman  vystaven, existuje několik metod čištění ke zvážení.


Působení slané vody
MT důkladně opláchněte sladkou čerstvou vodou (nejlépe bez chlóru), vysušte a důkladně promažte strojním olejem nebo přípravkem WD-40. MT pak otřete měkkým hadříkem.


Prach, suť nebo lepkavé látky
Pokud se zachytí v MT mezi nástroji prach nebo např. vylité ovocné šťávy atd., můžete MT opláchnout ve slabém roztoku saponátu a vody. Opět vysušíme a ošetříme olejem.


Dehet a podobné látky
Chcete-li odstranit dehet a podobné látky, čistěte MT s terpentýnem nebo jinými minerálními destiláty. Nepoužívejte produkty s obsahem chlóru nebo jiných agresivních látek. Přípravek WD-40, vytlačí vodu i z kloubových spojů a váš MT spolehlivě ochrání před korozí.


Prostě a jednoduše všechen sajrajt za použití vody z MT dostaňte a následně promažte. Spousta mazadel ve formě pičifuků (rozuměj ve spreji) jsou též velice dobrá rozpouštědla kdejakého hnusu, který se Vám může na MT nalepit. Výhoda je, že ve své podstatě zabijete dvě mouchy jednou ranou. Jednak MT vyčistíte a druhak ho tím i důkladně promažete. Absolutně TOP je na takové věci výše zmíněný Konkor. Kdo byl na vojně, tak ho velice dobře zná. Stará dobra klasika... ;-) Občas se mi jako sběrateli MT dostane do ruky nějaký hodně zanedbaný kousek. V drtivé většině jsou nástroje v čepu tak brutálně zarezlé, že ani nejdou od sebe, natož pak vyndat. V takovém případě neomylně sahám po Konkoru. Nastříkám pořádně celý MT, zabalím do igelitu a do hadru a nechám klidně celý den působit (není kam spěchat). Rez se krásně rozpustí a nastroje se lehce uvolní. Pak už jen stačí tu rezavou srajdu, co leze z MT ven, důkladně otřít. V ideálním případě MT rozeberu do poslední podložky, všechno utřu, případně vypucuju jemným šmirglem s hrubostí 800 a zase složím. Ale já na to mám aparátky a hlavně jsem už takhle rozebral bratru kolem stovky MT, takže jsem v tom získal jistou zručnost. Když jsem ještě nebyl tak zručný a neměl jsem aparátky, vrklal jsem nástroji a utíral ten hnus tak dlouho, dokud nebyl MT čistý. A tento postup doporučuji všem méně zkušeným uživatelům. Jinak se Vám může lehce stát, že budete jak hromádka neštěstí, sedět nad hrstí dílů, které ne a ne složit do úhledného celku. :-)

EDIT 7.11.2018: Podle posledních informací sám výrobce na svych strankách www.leatherman.com
píše: Do NOT use WD-40® as this will corrode the washers on our tools. 
Navíc jsem už slyšel, že se po použití WDčka objevila na MT rezava krupice. Nevím, mě se to nikdy nestalo, ale pár lidí si na to stěžovalo... Nakonec ten starej dobrel KONKOR nebude uplně blbě 😛



OSTŘENÍ
Tak tady nám výhradní distributor Leathermanů radí toto:
Leatherman výrobky se vyznačují čepelemi, které mohou být rovné, zubaté nebo kombinované. Metody broušení se liší v závislosti na typu nože vašeho Leathermanu. Zubaté ostří se brousí velmi odlišným způsobem. Rovné čepele lze brousit pomocí libovolného standardního vybavení, včetně brousků nebo ocílek. Chcete-li zaostřit čepel zoubkovanou, ujistěte se, že používáte systém speciálně navržený tak, aby zapadal na zoubkované okraje. Správný brousicí systém udrží zakřivení výřezů v zubech čepele.  Zoubkované ostří se brousí pouze na straně sklonu ostří. Na rovné zadní straně nikdy nebrousíme, jinak čepel ztratí své vlastnosti a postupně se ostří znehodnotí.
DOPORUČUJEME obrátit se na kvalitní brusiče nebo nožířství, aby MT zůstal tím nástrojem, který jste si koupili. 

Ale čím čímčarára čím čím čím to mám sakra nabrousit, ptáte se? Osobně jsem se proklestil cestou trnitou až k naprosté spokojenosti. A teď Vám tu moji cestu postupně popíši jeden milník za druhým.

1. Kámen
Jasně je to trochu středověk, prostě namočíš brusnej šutrák, plácneš ho na stůl přiložíš čepel pod úhlem stoupání ostří a jedeš krouživými pohyby dokud není kudla ostrá jak břitva. A pod jakým úhlem? Na to samozřejmě (jako na jakoukoli jinou otázku) v různých diskuzních fórech naleznete různé odpovědi. Jednou jsem to u jednoho kousku zkoušel měřit laserem a vyšlo mi 30° vrcholových. Tj. 15° na každou stranu. Od té doby to tak dělám u všech Leathermanů a všechny holí chlupy na ruce. Jestli je to správně nebo ne se už s nikým dohadovat nebudu. Já to dělám takto a výsledek je vždy více než uspokojivý.
Tak to by byla teorie, ale co praxe? Jako kluk ve skautu jsem takhle sprznil spoustu kudel a kuliček, takže se mi za ty roky ruce trochu vytrénovaly. Ale žádná hitparáda to zase není. Jsem schopny udržet jakž-takž úhel ostří, ale holit s tím úplně vždycky nejde. A já si potrpím na dvě věci. Přesně jdoucí hodinky a super ostrý kudly. Takže jsem po letech uznal, že moje ruce nejsou natolik šikovné, abych se mohl živit jako profesionální brusič nožů a začal jsem hledat dál.
Ještě nutno podotknouti, že i kdyby měl člověk zručnost japonského výrobce mečů, stejně by si s brusným kamenem vylámal zuby na vroubkovaném ostří (serrated knife)...



2. Průtahový brousek FISKARS
Tento brousek se mi velmi ale opravdu VELMI osvědčil na kuchyňské nože. Stačí párkrát ostří "povozit" tam a zpět po brousku a nůž je ostrý jak indická kuchyně. ;-) Brousek má dvě sady brusných koleček. Jedna na nože a druhá na sekery. Jednoduchým překlapnutím zvolíte sadu, dle ostřeného předmětu a brousíte. Je tu jedno velké ALE! Kuchyňské nože mají ostří po celé délce čepele. Tudíž lze ostří protáhnout brouskem celé. Ostří u zavíracích nožů (včetně těch na Leathermanech) je vybroušeno s určitým odstupem od konce čepele. Zřejmě proto, aby jste se při otvírání nefikly od ukazováčku. Tím vznikne na noži vůči brousku taková zarážka. Což má za následek to, že se s brouskem nedostanete až na konec ostří. Takže posledních řekněme 1-1,5cm ostří nenabrousíte. U kudly s čepelí 20cm by mi to bylo asi jedno. Ale u čepelky dlouhé cca 7cm mi to už celkem vadí. Samozřejmě, že vroubkované ostří s tímto brouskem taky nedáte.
Do domácnosti tento brousek vřele doporučuji. Ale ne na ošetření Leathermanů.






3. Lansky Mutli 4v1
Tento kapesní brousek je ideální na cestování nebo nějakou expedici. Jak již název napovídá je složen ze čtyřech brousků. Z dvou protahovacích "V-ček". Jedno je keramické na jemné přiostření. A druhé karbidové na opravdu tupé nože. Můj děda by o něm jistě prohlásil, že to zbytečně ubírá kudlu. A měl by pravdu. Ale na nějakou nouzovku, proč ne? 
Z výše zmíněných je tento brousek první, kterým lze přiostřit i serrated knife. Prvním nástrojem k tomu určeným je kónický diamantový pilník. Tím, že je pilník do kónusu, není úplně jednoduché naostřit každý vroubek po celé délce obloučku. Ze začátku se Vám pravděpodobně stane, že nabrousíte jen prostřední část obloučku. Chce to - jako všechno - trochu cviku, ale jde to.
Druhým nástrojem je keramický brousek na hraně tohoto bazmeku. Na něm to je dokonce napsané "SERRATED CERAMIC". Tento brousek se dá využít i k lehkému přetažení (narovnání) ostří. 
Jak jsem řekl, brousek je ideální do kapsy. Na nějaké velké broušení to ale není, spíš to je taková nouzovka.



4. Klema Lansky
Toto je jeden z nejpopulárnějších brusných systémů. Opět se jedná o systém, umožňující ostření pouze hladkých čepelí. Čepel nože se upne do tzv. klemy. Vyberete si jeden z pěti brousku požadované hrubosti a ten se nasadí na vodící drát. Ten se pak píchne do jednoho z otvorů v klemě podle toho, pod jakým úhlem chcete brousit. Na výběr jsou úhly 17°, 20°, 25°a 30°.  Vodící drát pak drží zvolený úhel náklonu brousku po cele dráze broušení. Na výběr jsou brousky této hrubosti:
  • Extra hrubý (grit 70)
  • Hrubý (grit 120)
  • Středně hrubý (grit 280)
  • Jemný (grit 600)
  • Extra jemný keramický (grit 1000)
Netuším, proč je tento systém tolik populární. Já osobně jsem si s ním absolutně nesedl. Je dost možné, že je to způsobené moji nešikovností, ale mě to s tím vůbec nešlo. Tak jsem ten krám věnoval švagrovi a ten je s ním naopak nad míru spokojený. Mě přišlo, že to je spíš určené pro ostření větších čepelí. Při manipulaci s relativně malými čepelkami Leathermanů mi to celé přišlo děsně krkolomné. Prostě NE! Muselo to z baráku, jinak bych se vzteknul... Ale jak říkám, berte toto hodnocení jako moji osobní a subjektivní záležitost. Přeci kdyby to stálo tak za houno, jak tady tvrdím, nemohlo by to mít tolik spokojených uživatelů.






5. Stojánek na keramické tyčky
A pak to konečně přišlo halelujaaaaaaa! Konečně něco, na čem dokážu nabrousit kudlu tak, aby holila!!! ;-) V inzerci na www.knife.cz jsem narazil na pána, který vyrábí různé keramické brousky a ocílky  z umělého korundu, známého i pod názvem High Alumina. Složení hmoty je: cca 82% Al2O3 (oxid hlinitý) + ZrO2 (oxid zirkoničitý) + SiO2 (oxid křemičitý).
Brousků a ocílky jsou dostupné v gritech (zrnitosti)
"A" = hrubý grit (cca 300-400)
"B" = střední grit (cca 800-1000 př. až 1500)
"C" = jemný grit (cca 2000 – 3000, př. až 3500) 
Ultrajemný grit "D" (4000 – 6000, př. až 8000) se dá udělat jen na plochém brousku.

Pán který je vyrábí se jmenuje Jan. Příjmení už nevím, v emailové korespondenci se vždy podepsal jako Honza. Myslím, že mezi Leathermaňákama si na nějaké oficiality nehrajem. Takže jediné, co Vám o něm ještě prozradím, je jeho email: jan.03@seznam.cz. Na knife.cz je platnost inzerátu časově omezená, tudíž nemá smysl sem dávat odkaz, jelikož se  adresa odkazu stále mění. Ale když si tam prolezete Nenožovou inzerci, tak to jistě najdete. ;-)

Stojánek je vlastně jen takový šikovný dřevěný špalíček, ve kterém jsou v páru  proti sobě vyvrtané otvory. Do otvorů tohoto stojánku (prodávaném pod č. 121) se vkládají korundové tyčinky o délce 200mm. Po zasazení tyčinek do daných otvorů vznikne V-čko s úhly 12°, 15°, 17°, 20°, 25° a 30° stupňů. Broušení ostří je pak velice jednoduché. Přiložíte ostří v horní části tyčinky a provedete pohyb směrem kolmo dolů (jako kdyby jste se chtěli do tyčinky zaříznout). Takhle to děláte na střídačku z každé strany, dokud není kudla ostrá dle Vaších představ. Tento systém využívá třeba Spyderco sharpener. Ale ten Vás vyjde na desetinásobek a službu Vám udělají tyto dva brousky prakticky stejnou.
Doporučuji koupit si dva páry tyčinek. Jeden s gridem "A" na předělávání fazet a druhý s gridem "B" na přeostření. Grid "C" je dle mého názoru zbytečně jemný, už s Béčkem docílíte holícího efektu. Ale kdyby jste měli chuť, udělat si z MT skalpel, tak si pořiďte klidně i to Céčko. :-)
Co bych chtěl u toho modelu ještě vypíchnout, jsou dva žlábky na jedné straně s otvory. Do nich pohodlně uložíte jeden pár tyčinek (doporučuji univerzální grid B). Ten přichytíte gumičkou a můžete s celým tím ansámblem pohodlně cestovat. Samozřejmě, že to nedosahuje kompaktních rozměrů Lanskyho 4v1, ale je to na rozdíl od něj plnohodnotné řešení.





6. Belský stojánek brousků - BSB
Tento stojánek je od stejného výrobce jako ten předešlý. Ovšem na rozdíl od něj je daleko sofistikovanější! Jedná se opět o dřevěný produkt. K masivní základně jsou přidělaná dvě pohyblivá ramena. Úhel ramen lze libovolně nastavit dle dodaného úhloměru. Takže při ostření fazetky nejste ničím limitováni. Princip ostření je prakticky stejné, jako u předchozího systému. Jen s tím rozdílem, že úhel si nastavíte manuálně (já pro Leathermany nastavuju 30° vrcholových a nehodlám o tom s nikým diskutovat!!!).
Další nespornou výhodou je to, že lze do ramen zasunout jak tyčinky kulatého průřezu, tak i tzv. triangely. To jsou tyčinky trojúhelníkového průřezu. Každý z vrcholů trojúhelníku má jiny rádius. Toto se mi velice osvědčilo pro ostření vroubkovaného ostří. Velké obloučky beru největším rádiusem a malé obloučky středním nebo tím nejmenším. Pak čepel otočím a plochou tyčinky jen jemně srazím hranku. A zubatka je opět krásně ostrá. ;-)
Nevýhodou je, že BSB je trochu neskladný a tak s ním cestovat z místa na místo není to pravé ořechové. Jinak je to asi ten nejlepší sharpener, jaký jsem měl zatím měl v ruce! A cena cca 300Kč s jednou sadou resp. 400Kč se dvěma sadami korundových tyčinek je proti tomu, jakou práci odvede vážně směšná. :-)











VIDEOUKÁZKA POUŽITÍ


7. Keramický triangel do kapsy
No a aby toho chvalořečení pana Jana nebylo málo, zmíním tu ještě jednu věc, kterou jsem si z jeho palety keramických brousku vybral. A to keramický triangel do kapsy s Béčkovým gritem. Ten se stal nedílnou součástí výbavy mé EDC brašny. Když si venku potřebuju trochu přetáhnout hladké nebo zubaté ostří, je vždy při ruce. Nezabere nic a stoji ještě míň! :-D Pokud si vzpomenete na skoro-brousek SIGNALu, tak ten se vedle toho nemůže ani postavit. Touto malou kravinkou jste opravdu schopni v terénu kudlu nabrousit. A stoji 70Kč. Náhradní brousek na SIGNAL nebo ta 3,14čovinka do kapsy od Lanskyho koštuje pětikilo. :-P




Pokud někdo dočetl tento příspěvek až sem (o čemž skoro pochybuji, páč je dlouhý jak bambáro Roberta Rosenberga :-) ), měl by mít alespoň hrubou představu o tom, jak se o svého mazlíka starat. Jak ho udržovat stále v bojeschopném stavu tak, by se mu po léta letoucí vyhýbala liška, byl ostrý jak jazyk prostořekých feministek a všechny nástroje chodily hladce a přesně... 
Mějte vždy na paměti, že jak se budete chovat k Vašemu Leathermanu, tak se bude Leatherman chovat k Vám!

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý článek, připomněl mi, že bych se měl o svůj Wave začít trochu víc starat:-) Zatím je v super kondici, protože je relativně nový.(Závada - výměna za nový kus).
Jen moje osobní zkušenost - brousim na Lanskym a to už docela dost dlouho a musím říct, ze to chtělo dost cviku naučit se upínat menší čepele. Ale teď už to dávám dobře.
Každopádně díky za dobrý článek