sobota 28. listopadu 2020

LEATHERMAN SUPER TOOL - SUPERMAN mezi multitooly

Pokud někomu z vás přijde článek maličko infantilní už samotným názvem, tak se mu hluboce omlouvám. Ale zkuste se na tento legendární MT nedívat optikou dnešní doby, ale doby dávno minulé. Píše se rok 1994, je horký srpnový den a vy se jdete schladit do vašeho oblíbeného klimatizovaného železářství v Portlandu. Jako záminka vám poslouží libra pětipalcových hřebíků na opravu verandy vašeho domu.  Na klíčích od baráku se vám líně pohupují miniaturizované kleště Leatherman MINITOOL. Poďobanej zadák místního středoškolského fotbalového týmu, který tu brigádně zaskakuje za pultem, vám tu libru hřebů naváží a nese je k pokladně k zaplacení. Už už se chystáte zaplatit, když tu na vás z reklamního stojanu u pokladny doslova zakřičí novinka místní kolbenky. LEATHERMAN SUPER TOOL! BOOOM MADAFAKAS!!! No tvl, co to je? To je nějaký fuck velký. Hele, můžu si to vyzkoušet? Ale jistě, odpoví poďobanej zadák. Jeee, a už jsem to stihl posrat, kudla nejde zavřít! Kdepak pane, to je nový systém pojistek, to musíte takhle... 30 minutes after - odcházíte se SUPER TOOLem v ruce a to, že jste zapomněl kornout hřebíků na pultu, zjistíte až večer, když se s hlavou plnou dojmů ukládáte ke spánku.



Tak takhle nějak si představuju reakci prvních zákazníků odnášející si domů svůj SUPER TOOL. On totiž nebyl s čím porovnávat. Samozřejmě v tu dobu už byl celých 11 let na trhu Pocket Survival Tool. Ale ruku na srdce, ten byl spíš taková šikovná nouzovka. Jednak díky své velikosti, ale co bylo pro hard nasazení limitující, tak absencí zajištění nástrojů. Pak tu byl ještě výše zmíněný MINITOOL. Ten vzal tu největší výhodu PST, což byly kompaktní kleště, a povýšil tuhle disciplínu na umění. Takže jste měli plnohodnotné kombinačky, které se mohli složit do velikosti krabičky sirek. Samozřejmě na úkor další výbavy. I tak šlo o geniální myšlenku. Ale stále na trhu chybělo něco zásadního. Něco většího a práceschopnějšího, pořádnej dělník! 

Pokud postavíme SUPER TOOL vedle PST (ze kterého vychází), tak je na první pohled vidět ten rozdíl velikostí. PST je jako fotka multitoolu za svobodna a ST je fotka 11 let po svatbě. Tool za ty roky pořádně zfotrovatěl. Už to není subtilní neřku-li submisivní klučina, ale pořádnej pantáta, s pazourama jak Magnus ver Magnusson v době své největší slávy, kterej když se o sobotě v hospodě pořádně kousne, tak je schopnej osazenstvo vyházet z vokna a na závěr ještě šenkýřce v kumbále na bedně s brambůrkama pořádně provětrat šunky. Myslíte si, že kecám? Pak si vzpomeňte na DEATHMATCH STčka a jeho čínské napodobeniny od Extolu, který jsem tu před dvěma roky publikoval. Upozorňuji, že záběry v tomto testu jsou drastické a neměli by se na něj dívat děti ani slabší povahy...

Dost ale keců, mrknem na to, co dělá SUPER TOOL - SUPER TOOLem. Samozřejmě ta velikost. Větší tělo, větší nástroje, to dá rozum. V porovnání s PST přibyla pořádná pilka a taky zubatá kudla. Co ale změnilo pohled na MT navždy byly pojistky. Všechny nástroje jsou dokonale jištěny proti zavření. Jejich řešení bylo geniálně jednoduché. U PST byly nástroje jištěny pouze napnelizmem hladkého plíšku, který se opíral o plochu nástroje. Takže když se při práci pořádně zabralo a působící síla se v zápalu boje dostala mimo osu nástroje, snadno se samovolně zavřel. A tak inženýři v Leathermanu konec plíšku ohnuli do takového zobáčku a nástrojům přidali drážku, do které při otevření zapadne. Cvak a drží to jak židovská víra. Teda musí se to udělat přesně a strojově. A né to nechat dělat hladovýho rákosníka na koleni jehlovým pilníkem jako to pravděpodobně dělá výše zmíněný Extol. To se rázem promění genialita výsledku v totální debilitu. No jo, ale jak tu pojistku zase zvednout, když už zapadla? Výrobce myslel i na slaboduché jedince a vybavil z výroby každý kus samolepkou s návodem k používání pojistky. Stačí jakýkoli jiný nástroj otevřít o 90 stupňů, pojistka se nadzvedne a pak lze oba nástroje zaklopit. Přiznávám, že má tento systém určité rezervy, co se ergonomie týče. Na druhou stranu je naprosto blbuvzdorný a bezporuchový. Nedovedu si představit reálnou činnost, kterou by se dal vyřadit z provozu. Pojistky budou chodit dekády bez známky únavy. Můžete MT přejet buldozérem a pojistky budou pořád makat... Na druhou stranu má tento systém pojistek ještě jednu ohromnou výhodu, pro kterou ho miluju. Netlačí při práci do ruky. Celý MT je díky tomu krásně symetrický a hladký. Proto se s ním, v porovnání se současnou produkcí, pracuje naprosto úžasně. Né, že by se s dnešními MT pracovalo příšerně. Ale pokaždé, když nějaký sevřete pevně v dlani, něco vás bude tlačit. U onehandů to budou kudly u klasiky pojistky. U původního ST netlačí nic. Krásně a příjemně hladký, jako bateriový společník pro nezadané dámy.  Samozřejmě do chvíle, než budete chtít cvaknout drát. V režimu kleští se hned připomenou hrany obou rukojetí, které se vám nehezky zaryjí do vaší pěstěné pacinky. Tento nešvar byl odstraněn u klasického pojetí MT až v roce 2000 u modelu PULSE, u kterého výrobce tyto ostré hrany zaroloval dovnitř. Proč to trvalo skoro 20 let? Tomu sám nerozumím. Možná, že amíci pracují jen v rukavicích, nebo nejsou takové cimrlíny, čerti vědí... Abych byl tedy úplně přesný, první Leatherman, který nebyl v režimu kleští v holé ruce mučícím nástrojem, byl v roce 1998 první generace modelu WAVE, což jsem letmo zmínil i v článku LEATHERMAN MULTITOOL EVOLUTION.    

Popis exteriéru beru v tuto chvíli za vysvětlený, pojďme tedy na interiér. Jinými slovy, co se nám uvnitř skrývá...





KLEŠTĚ

Začněmež nástrojem pro MT určujícím, kleštěmi. Tady došlo historicky k obrovskému evolučnímu skoku. Kombinačky na PST vypadají proti těm supertoolím jak z hračkárny. Ty na ST jsou masivní a na první pohled vzbuzují důvěru. I když v dnešním měřítku by je hravě smázl jejich namakaný vnuk z ST300, tenkrát museli působit titánským dojmem. Stejně jako u modelu PST se začal dělat žlábek na štípání tvrdých drátů až v roce 1996, tudíž ho rané modely neměly. Dalším indikátorem pro identifikaci data výroby (pokud se tedy nemůžete podívat dovnitř rukojetí na kouzelné čtyřčíslí MMRR) je čep kleští. Do roku 1996 se dělal s větším rozměrem, od roku 1997 už byl menší. Tvl, právě jsem si uvědomil, že můj 96’s kousek je vlastně první ročník, který měl štípací žlábek a zároveň poslední s velkým čepem, hustý!

Dalším rozdílem oproti oběma předchůdcům (krom té opěvované velikosti) byl nový nástroj na opačném konci kleští. A tím byly krimplovací čelisti na dutinky a fastonky. O těch se nám v devadesátkách mohlo tak akorát zdát. Takže pokud někomu poslala tetička z emeriky eSTéčko k Vánocům, dlouhá léta si lámal hlavu, k čemu ten bazmek asi slouží? 





NOŽE

Tak tady čekalo pro majitele PST další vzrůšo. Kromě kudly z hladkým ostřím tu byla i zubatá na zahradní hadice, lana a podobný houževnatý materiály, který byste tou hladkou obtížně pižlali. Pro uživatele Leathermanů, zhýčkaného moderní produkcí je tvar nože s vroubkovaným ostřím skoro až groteskní. Dneska jsme zvyklý na kopejkoidní sheepfoot tvar, který je mnohem praktičtější, než to špičaté kopí na původním ST. A to z jednoho jednoduchého důvodu. Vroubky totiž na tomto noži fungovaly jako rýha na ulamovacím noži. Mockrát se mi dostal do ruky kousek s chirurgicky oddělenou špičkou.    

Ještě se vrátím k noži s hladkou čepelí. Ta měl tzv. clip-point tvar, který se postupem času rovněž měnil. Určujícím byl stejně jako u čepu kleští rok 1996.





ŠROUBOVÁKY

Zde byla výbava prakticky beze změn. Uvnitř ST stejně jako PST jsou tři ploché a jeden křížový šroubovák. Rozměry srovnatelné, jen jsou o něco delší. Prostě zlatý standard. Když je něco dokonalé proč to měnit? 




PILKA

Pilka byla další novinkou dosud nevídanou a tahle na ST nastavila standard pro všechny další multitooly. Je ostrá jak břitva. Od zubů směrem ke hřbetu se její profil zužuje, takže leze do materiálů jak teplej nůž do másla. Dřevo, plast, kosti, před ničím se nezastaví. Kromě kovu samozřejmě...




PILNÍK

Za mě jeden z nejlepších pilníků, co kdy z fabriky vyjel. Na jedné straně jednoduchý a na druhé křížový sek. A jedna hrana zubatá, použitelná jako pilka na železo. Dneska je strašně IN to diamantové cukrování. Ale pokud je pilník dobře navržen, dá se bez toho v praxi obejít. V tomto případě se dokonale snoubí poměr šířky pilníku, drážek, ostrosti a tvrdosti. Ideální kombinace pro MT.



ŠÍDLO

Toto bodlo (nazvat tento nástroj bodlem, je podle mě více vypovídající)  jsme našli i na PST. Na to, jak vypadá tupě, leze do materiálů poměrně statečně. Na ST je jeho funkce (stejně jako u šroubováků) povýšena díky pojistkám na úplně jiný level. Protože se s ním dá pořádně zabrat bez obavy z jeho samovolného zavření.



OTVÍRÁK

V době, kdy se všechny konzervy dělali pěkně postaru, tzn. z obou stran stejně, byl otvírák na konzervy více než vítaným nástrojem. Nevím jak v jůesej, ale tady se mezi Majkama a Lančmítama rozhodně neztratil. Dneska už je 95% konzerv vyráběno tak, že je otevřete pouhou rukou a na těch 5% jde použít klidně kudla. Tudíž bych kolikrát místo něj uvítal něco praktičtějšího. Ale tehdá to byla jiná písnička...

Na společném želízku s otvírákem je umístěné obligátní ostré očko pro odstranění izolace vodičů, které jsem snad nikdy nepoužil a to jsem elektrikář. 100x lépe se mi to dělá klasickou kudlou.



MĚŘÍTKO

Vraťme se ještě na moment k zevnějšku. Na obou rukojetích je vyražené měřítko z jedné strany v centimetrech z druhé v palcích. Po rozložení s délkou 22 cm. A hádejte co? To centimetrové lze číst klasicky zleva - doprava. Halelujaaaa! Proč to není takhle přirozeně i dnes? Nejsem vyznavačem judaismu ani islámu a tak mi dělá čtení zprava - doleva prostě problém. Proč se nad tím kurva v tom Portlandu nezamyslí?  Je to sice detail, který mě ale někdy pěkně sere.



OČKO

Nevím, jestli to vůbec stoji za zmínku, ale pod jedním spojovacím čepem je miniaturní očko. Na něj si můžete dát kroužek a na ten kroužek nějaký přívěsek. Je na druhém konci MT (u kleští), než je dnes zvykem. Je otázkou co je praktičtější? 



DOPLŇKOVÁ VÝBAVA

Normálně se u recenze MT doplňkovou výbavou nezdržuji, ale tentokrát udělám výjimku. Na ST totiž skvěle pasuje originální Leatherman Tool Adapter, který jsem popsal v článku Nástavce, adaptéry a výměnné bity pro Leatherman. Původně se dával do komba s PST. Ale zkombinovat ho se SUPER TOOLem je naprostá bomba! Vše do sebe krásně zapadne a máte větší páku na utahování. Na ST (stejně jako na PST) nepřekáží pojistky, takže ergonomie je příkladná. Pokud jste vybaveni tímto kombem, sotva vás v praxi něco zaskočí. A přitom kvůli výbavě nemusíte nosit morbidní ledvinku jak vesnická řepa na dovče v Chorvatsku.   




Příchod modelu Leatherman SUPER TOOL navždy změnil pohled na multitool. Stanovil totiž novou kategorii HEAVY-DUTY megadělníků, který se s ničím neserou. A zároveň přidal jištění všech nástrojů. Já k němu mám velice nostalgický vztah, protože to byl na začátku milénia můj úplně první Leatherman. Bohužel se mi nedochoval, protože mi ho hnáta nějakého nenechavce zabavila (doufám, že Ti zčernala a upadla, šmejde!). I v dnešním měřítku to je skvělý pracant, který se neztratí. V bazaru se dá koupit za super prachy. Nedávno jsem jeden viděl za litr (běžně tak kolem 1500Kč). Za ty prachy koupíte maximálně nějaký Gerber, který bude v porovnání s ním totálně o houně. Vyrobilo se jich hromada, takže to není taková vzácnost, kterou by jste se museli bát používat. Je to parádní vintage MT, takže pokud jste instagraméři, budete mít parádní fotky s cibulema a fajfkama. Já ho pravidelně vozím ve svém motocyklu Royal Enfield. Nedovedu si k němu představit nějakou moderní diskotéku. Pokud se vám naskytne příležitostná koupě tohoto veterána, neváhejte. Koupíte si kus historie a zároveň skvělýho pracanta.




Žádné komentáře: